Каскадер Љуба Индијанац

Насељавање нашег народа на аустралијски континент почело је крајем 19. века, наставило се између два рата, а траје и данас, са тенденцијом раста. Ево једне аустралијске приче о Србину који има необично занимање, а глумио је у филму поред чувеног Кирка Дагласа.

Велики градови на југоистоку су традиционални циљ већине усељеника, па тако и Срба. Неки су своју срећу потражили у рударском месту у Лајтнинг Риџу (Lightning Ridge). Своју причу нам прича Љуба из Београда.

„Дошао сам 1966. из Београда, радио сам за Авала филм. Иначе сам са Аутокоманде. Зову ме Љуба Индијанац или Љуба Каскадер. Индијанац зато што сам радио за неке филмове који су снимани код нас - Олд Шетерхенд, Винету... Играо сам увек неке грубијане, силеџије, где треба да се скаче, туче...

Кад дођем у Лајтинг Риџ, да не бих губио време, копам опал. Кад сам био мали волео сам кликер од стакла, тзв. американац, и кад копам, увек се надам да ћу наћи неки леп, шарен камен. Купио сам машине, имам своје људе, своје рудинке...

Закуп рудиника не кошта пуно, али добар рудник кошта пуно. Каскадерство сам научио у Београду, учили су ме својим техникама Боб Симонс, Клиф Лајонс, Ди Анђелис...Када сам дошао у Америку, ја сам усавршио своју технику и подучавао сам све - од обичних до високих падова, са коњима, превртање колима...Касније дајемо приредбе по Аустралији, и демонстрирамо знање које имамо. Многе ученике сам слао да раде на филму, а неки од њих већ иду у пензију. Снимио сам око 60 филмова, неки су телевизијски, има ту и мини серија.

Сви знају одакле сам. Увек кажем да сам Србин из Београда. Поздрављам све моје каскадере, пријатеље из Авала филма и Србије, видимо се једног дана", завршава своју животну причу Љуба Индијанац са Аутокоманде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво