Кап по кап... слика!

Драган Деспотовић, доцент на Уметничком институту у холандским градовима Фехелу и Бокстелу, својим необичним уметничким радовима и техникама одушевио је холандску јавност. Ипак, размишља о повратку у Србију...

Винарела је слика сликана вином. Драган Деспотовић насликао је овом техником Пијану лађу Саве Шумановића. И Веселог пијаницу, црвеног од вина, холандског сликара Франца Халса.

„Још у периоду Грчке и Рима се сликало овом техником, и користило се вино као боја. Они су занимљиви попут акварела, на ту технику највише и личи",каже Деспотовић.

Деспотовић је ове слике назвао Живот сликан вином.

„Кренем са једним па до следеће фазе, затим папир мора да се осуши, да би могао да прими следећи слој вина, односно пигмента", каже Деспотовић.

Временом, због танина вино бледи, па винарела добија мрку боју, боју сепије. За једну слику уметник потроши само чеп вина.

А да ли вино користи радије као пиће или боју?

Каже да више воли да га попије.

Породица Деспотовић живи у месту Бест поред Ајндховена. У ниску земљу, како су је некада звали, крадену од мора, земљу сира гауда, ветрењача, лала, згодних мушкараца који ходају Амстердамом, кломпи, великих сликара 17. века, и филозофа попун Спинозе и Ротердамског, врло слободоумној, најмање религиозној у Европи, у Холандију су Деспотовићи дошли пре 14 година.

„Човек који је везан за култуту и уметност није имао пуно простора да у Србији нешто направи, време је било за преживети. У сваком случају човек се пресели физички, међутим духовно сам у свом родном крају где сам одрастао", каже Деспотовић.

У Холандији, сликар Деспотовић ради као доцент на Уметничком институту у Фехелу и Бокстелу. Широм земље постао је познат када је извео рад Људи који једу кромпир инспирисан истоименом Ван Гоговом сликом. Инсталација је урађена од кромпира. Изгледа да воли неуметничке материјале, а изложена је у Музеју у Зиндерту, родном месту славног сликара. Ван Гогов праунук био је задивљен Деспотовићевим радом.

И поред свега, породица Деспотовић увелико размишља о повратку у Србију.

Зато, добродошли кући и живели!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи