Јединствена лепота српске ношње

Национални ансамбл „Коло“ напунио је 65 година. Тим поводом из богатог фундуса „Кола“ у Етнографском музеју у Београду јавности су представљени изузетно вредни примерци оригиналних народних ношњи које њихови играчи носе на својим наступима.

Оригинални примерци ношњи из фундуса ансамбла КОЛО, немерљиве културно-историјске вредности, илуструју постојање и трајање српског народа на простору читавог Балкана - од Босанске крајине, Херцеговине, преко Шумадије, до градске ношње царског Призрена.

„Призренска ношња је стварно репрезентативна, у њој се огледају стилови прохујалих епоха а исто тако и велики културни утицаји тог старосрпског, властелинског слоја, Византије, затим оријенталне културе, и свакако те приморске, медитеранске која је имала велики уплив преко Албаније и Црне Горе" објашњава Вилма Нишкановић, музејски саветник.

Ни материјална вредност ових ношњи није занемарљива, пре свега јер данас спадају у реткости, а треба имати у виду и материјале употребљене за израду украсних, трака, гајтана, ширита, срме или накита. Склад ношње и кореографије изазивају одушевљење публике широм света.

"Некада публика реагује на динамику неке кореографије, на динамично или темпераментно играње. Или рецимо имате овај призренски костим у ком се играло у затвореном простору. То је непроцењиво. Ту се игра мирно, лагано, ту се гледа нека друга врста доживљаја. Фантастичног, такође, јер је игра јако суптилна, ритмови су страшно сложени, а сам костим је тежак између 12 до 17 килограма" објашњава Милена Крстић, дугогодишњи солиста "Кола" а сада педагог за игру у овом ансамблу.

"Онда имате рецимо шокачки костим, из Бача, овде је један примерак а њих има у комплету неколико различитих што се тиче веза, са више или мање срме, два су златна, остали се зову цветни" додаје Милена.

"И они су доста тешки а игра је јако хитра и темперамента. Изводити окрете у овом костиму је врло тешко. У питању је техника којом морате да овладате да би се окретали веома брзо у овом костиму и брзо се кретали, хитро играли, трепераво. Тако да то све, свака та прича је јако лепа."

Етнографски музеј редовно саветује КУД-ове из дијаспоре око израде ношњи како би одговарале оригиналним.

Стижу и захтеви оних који би да се у ношњи крсте, венчају, обележе крсну славу или само сликају за породични албум. Избор није једноставан јер је колорит српске ношње са Балкана, кажу и стручњаци, јединствен у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво