Да ли ће дијаспора гласати?

На изборима за српски парламент, 16. марта, право гласа има и дијаспора. И даље нема новина у изборној организацији како би се олакшао процес гласања, а које дијаспора годинама тражи.

У емисији "Србија на вези" Програма за дијаспору РТС-а анализирали смо ситуацију у дијаспори пред предстојеће парламентарне изборе у Србији 16. марта. Ни овога пута није изненадила незаинтересованост дијаспоре да допринесе политичком животу матице.

О ситуацији на америчком тлу, наш извештач Александар Жигић, разговарао је са Дејаном Радуловићем, конзулом жераном у Чикагу.  

„Конзулату се до сада пријавило преко 100 наших држављана. Очекујемо потврду од стране Републичке изборне комисије тако да ћемо када и добијемо ту потврду званично обавестити о отварању бирачког места" каже конзул жеран Радуловић и додаје:

„Због временске разлике, најчешће се гласа дан пре гласања у Србији а сви они који су се пријавили, о могућности да остваре своје бирачко право у овом конзулату, биће обавештени преко конзулата. Највероватније ће позив за гласање сваком бирачу стићи поштом."

Конзулат у Чикагу покрива велику територију САД-а, скоро две трећине ове државе.

„Имајући у виду да наш закон предвиђа искључиво гласање доласком на бирачко место, значи да многи наши држављани који живе у Америци и који су далеко од Чикага, неће доћи да гласају на овим изборима" закључује конзул Радуловић.

Могућност гласања за држављане Србије у дијаспори постоји око десетак година. И даље не постоји могућност гласања путем интернета или поште.

Срби у Аустралији неће гласати

Колега Драган Царан јавља да Срби који живе и раде у Аустралији неће гласати на предстојећим републичким изборима 16. марта.

Како преносе медији на српском језику на петом континенту, у Генералном конзулату Србије у Сиднеју је саопштено да се за гласање на предстојећим изборима пријавио занемарљиво мали број Срба са правом гласа.

"Покушали смо да добијемо коментар вршиоца дужности Генералног конзула Јасмине Пекмезовић" каже колега Царан "али се она оглушила о наше бројне позиве."

Подсећамо да у Аустралији живи више од 100 000 Срба.

Чија је грешка што нико неће гласати? Да ли је у питању потпуна политичка апатија наше заједнице, незаинтересованост за дешавања у матици или можда недовољна ангажованост наших дипломатских представништава? Вероватно ће о томе Министарство иностраних послова Србије и Министарство правде сачинити подробну анализу.

Иначе, на сајту Генералног конзулата Републике Србије у Сиднеју је и даље застарело упутство о томе како се уписати у јединствени бирачки списак, без иједне додатне информације.

Вероватно никог неће болети глава што Срби из Аустралије неће гласати 16. марта, закључује наш извештач Драган Царан.

Незаинтересована дијаспора у Аустрији, Немачкој, Швајцарској

Гласачка места у конзулатима Републике Србије отварају се ако се за гласање пријави, службеним језиком речено региструје, најмање 100 грађана.

Колико конзуларних представништава у земљама немачког говорног подручја прелази тај цензус? По извештају колегинице Весне Кнежевић, у Аустрији је то Беч, у Немачкој Штутгарт, Диселдорф, Франкфурт и Берлин, у Швајцарској Цирих.

Стварни бројеви се у сваком од наведених конзулата крећу од 100 до 300 пријављених гласача. Највероватније је тако, јер поузданих и службених информација које би долазиле било из конзулата и амбасада, било из Министарства иностраних послова у Београду као централне дипломатске институције Републике Србије нема.

Зашто је информација о броју гласача претворена у поверљиву и осетљиву није најјасније. Да ли је у питању проблем савести због лоше организације од стране дипломатских представништава, или се ради о аполитичности српских грађана који овде живе? На то питање један од представника дијаспоре у Бечу одговара са „истина је на пола пута".

Аполитичност овдашњих Срба не мора имати превише везе са организацијом или неорганизацијом дипломатских представништава.

Још у октобру прошле године на аустријским националним изборима, аустријске странке су се жалиле на незаинтересованост Аустријанаца српског порекла да излазе на изборе. Тумачење је било да Срби генерално немају превише поверења у способност институције избора да решава реалне проблеме данашњице.

Из кратке анкете међу познаницима и аустријским локалним политичарима српског порекла, сазнаје се да на гласачкој берзи дијаспоре најбоље котирају Српска напредна странка и Покрет Двери. Двери овде пропорционално узивају већу подршку него у самој Србији. Остале странке међу дијаспором у Аустрији практично нису релевантне, каже се на крају извештаја из Аустрије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво