Од Џакарте преко Милана до Београда

Фронтмен некада веома популарне београдске групе "Џакарта", Игор Поповић, већ дуго живи у Милану, у Италији. Али, свој Београд није заборавио, као што ни Београд није њега. "Џакарта" се враћа на сцену.

Игор Поповић је први човек београдске групе Џакарта, која је популарност стекла осамдесетих. Изврсна екипа музичара која је чинила бенд, донела је ново виђење поп фанки звука. Нумера Спиритус била је хит године 1984, а за Бомбу у грудима Џакарта је награђена Оскаром популарности 1986. године.

„Много је више од онога што се види. Јер то је последњи слет, један goodbye forever, врло симболично...видиш децу која играју, из свих делова земље, и свега тога после није више било...Наша Бомба у грудима требало је да симболизује снагу младости, а најавило је нешто много страшније", искрен је Игор.

Неколико година касније Игор напушта Србију, тадашњу Југославију.

„Са породицом сам напустио Србију, тј. Југославију. Супруга је добила посао, и одлучили смо да пробамо. Бавимо се углавном модом, а то је велики изазов у Милану, јер то је као када одете да се бавите филмом у Холивуд, или да играте баскет у НБА. То се вероватно зове економска емиграција, јер да би живео мораш и да радиш...Ја сматрам да у било којој земљи ако идеш  неким својим путем, можеш добро да се уклопиш ако добро радиш. Пре или касније, прихватање је обострано.

Има нас у Риму, а највећа српска заједница је у Вићенци, не знам зашто...Италијани су по менталитету другачији на северу и на југу, али слични су нама, весели су, воле да се шале, играју... Велика ставка код Италијана је породица, стално се окупљају... Пуно цене гостопримство", каже Игор.

Да су осамдесете успешне када су и светска и домаћа сцена у питању, потврђују и бројне обраде нумера из тог периода. Тако су са Игором контактирали из групе Севдах бејби, како би оживели песму Спиритус и назвали је по рефрену Ти ми се тако свиђаш, који је публици препознатљивији од наслова.

„Нису они први... Било је још бендова који су је обрадили, али њихова обрада је имала невероватан успех, и због тога ми је баш драго. То је једна од наших најомиљенијих песама. Много се тога променило, и на боље и на горе. Мени је град лепши него пре. Виђам генерације које су јако гладне знања, музике, књига, што нисам виђао тих првих година мог одласка", каже Игор.

Игор често долази у Београд и има пуне руке посла. Крајем године изашла је компилација која садржи 11 најбољих песама, снимљених у периоду од 1982-1988. године, а у току је снимање новог албума.

Џакарта се враћа на сцену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи