Београд - чувар тајни

"Може се истраживати годинама, деценијама, а да о њему не знате ништа. Овај времешни господин увек вас може нечим изненадити и увек има нешто да каже", рекао је о нашем главном граду Александар Диклић, аутор серијала и књиге "Београд вечити град".

Александар Диклић, аутор књиге и серије Београд вечити град је истраживач са посебним сентиментом. Његов рад карактеришу ентузијазам и страст за проналажењем ванредних људи и догађаја, што је резултирало успехом серије која је емитована и на захтев гледалаца одмах репризирана на нашем програму.

„Можда би било најпоштеније рећи да сам ја трагач. Трагач за једним истим осећањем испуњености. Мада, тренутно сам жртва београдског шарма. Сада је ово дело потпуно - имамо и књигу и видео, којим смо заокружили петогодишњи рад, а генерацијама смо оставили нешто ванредно лепо и најбоље што смо ми могли да урадимо.

Књишки формат је различит од филмског зато што вам дозвољава дигресије. Кроз фусноте, објашњења је више тога објашњено, него у серијалу.

Оно што је очигледно у историји Срба, тако и Београда, је понављање истих ствари. То је све што нисам желео ни у серијалу ни у књизи. Бежао сам од главних тема тражећи тражећи боју, укус и мирис једног света покушавајући да дотакнем нашег суграђанина, Београђанина, без обзира ко био он...Сад би било боље да се ухватимо истине у историји, а не устаљених прича, које вређају здрав разум. Има пуно заблуда у које верује наш народ и време је да једну по једну демонтирамо. Ми живимо у погрешно скројеној кући, а то је историја каква није била. Живимо у митоманији - да ли је то Косовска битка, Бранковић, неважно, имамо пуно таквих бесмислица које државни историчари никако да крену да демонтирају. Зашто нашој деци да не оставимо једну очишћену историју", пита се Диклић.

Београд - миљеник истока или запада?

„Не могу да се одлучим, подједако су га и једни и други хтели. Он је попут неке лепе девојке коју нико није успео да освоји, а покушано је на разне начине. Исток и запад се додирују у Београду, и сматрам да је та улога Београда вечита", каже Диклић.

Недавно је завршена серија Сто сенки над Београдом, а емитовање ће бити у марту. Биће представљено исто толико биографија знаменитих људи који су пролазили кроз Београд, а њих је заиста много.

„Београд је ризница коју нисмо ни загребали. Може се истраживати годинама, деценијама, а да о њему не знате ништа. Овај времешни господин увек вас може нечим изненадити и увек има нешто да каже", истакао је Диклић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара