Светосавска академија у Будимпешти

Светосавска академија и бал традиционално се одржавају у Будимпешти око два века. То је прилика да се српска заједница окупи, а додељене су и награде - "Светосавску награду" добио је бивши конзул Србије у Мађарској Милан Вукосављевић, Петру Крунићу уручена је награда "Сава Текелија", а "Милован Видаковић" Милану Мицићу.

Светосавском химном деца обданишта из Ловре, малог места јужно од Будимпеште отпочела су прославу Савиндана у Мађарској. Без дилеме, иако одрастају окружени мађарским језиком и културом, добро знају ко је Свети Сава, као и српске обичаје, плес, језик...

„Ево стиже школска слава, нек је срећан Свети Слава. Памтићемо док смо живи Светог Саве лик нам мили",спремно рецитују малишани.

Светосавска академија и бал традиционално се одржавају у Будимпешти око два века. То је уједно и један од два велика догађаја који је за Србе из целе Мађарске прилика да говоре свој матерњи језик.

„Српски живаљ је малобројан, многе породице су остале са једним или два члана породице, тако да је ово место за окупљање, да се проговори српски, да се виде пријатељи, који се само једном годишње виђају овде на светосавској слави или на манастирском сабору", каже Љубомир Алексов, председник Самоуправе Срба у Мађарској.

Српска самоуправа у Мађарској, једна је од 13 мањинских самоуправа, али једна од боље организованих.

„Морам да похвалим ову заједницу што већ 4 године за редом организује месец српске културе, са безброј јако занимљивих, квалитетних манифестација, у којима учествују и уметници одавде, из Мађарске, али и Србије. То је нешто што може да да једну позитивну слику о Србији", каже Раде Дробац, амбасадор Србије у Мађарској.

Као и сваке године додељене су награде. Светосавску награду добио је бивши конзул Србије у Мађарској Милан Вукосављевић, Петру Крунићу уручена је награда Сава Текелија, а Милован Видаковић, Милану Мицићу.

„Кад сам долазио овде, знао сам само да постоје историјски корени Срба који овде живе, од Чарнојевића до данас. Међутим, нисам знао како је то све добро организовано и каква је заиста њихова улога у Мађарској", каже Милан Вукосављевић, бивши конзул Србије у Мађарској.

Према последњем попису становништва у Мађарској живи око 10000 Срба. Осим у великим градовима, бројни су у насељима који су често удаљени и налазе се у неколико жупанија средње и јужне Мађарске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво