Туђина вечна судбина

Много је српских великана сахрањено далеко од отаџбине. Дијана Димитровска и Милена Марковић, написале су књигу, "Туђина, вечна судбина", баш о тим људима.

Прича о људима који су оставили трага у историји Србије а сахрањени су тамо негде, Дијана Димитровска и Милена Марковић сместиле су у књигу Туђина вечна судбина.

Велики добротвор капетан Миша почива у рушевинама у Букурешту. Сликарка Милена Павловић Барили сахрањена је на гробљу за странце у Риму. Сени одбачене и прогнане краљице Наталије су у манастиру крај Париза. Ту су још 22 дирљиве и сетне приче о значајним личностима српске прошлости.

„Гробови наших великана расути су по целом свету. Чини ми се да их највише има у Лондону где је комплетна српска влада у избеглиштву, изузев Слободана Јовановића, ког смо вратили пре неколико година, затим у Призу, Њујорку, Цириху где је Милева Марић...Има их у Молдавији, Русији", каже Димитровска.

Неки су ипак враћени у Србију.

„Међу првима је враћен, још 1957. године Никола Тесла, с обзиром на то да је он тако желео. После њега стигао је Слободан Јовановић из дугог изгнанства", каже Димитровска.

Неколико заједничких и одвојених нациoналних историја, прорешетаних ратовима, учиниле су да Дучић почива 57 година у Америци.

"Балкански ратови који су тутњали земљом нису дозволили да се његови земни остаци пребаце у Требиње. Не бих могла да кажем колико је држава заинтересована", пита се Димитровска.

Зашто не, па то је бар јасно. Свака хроника је потказивање, а ова књига је и хроника. Између заборава и заборава - сасвим српски. Добро написано, читајте...

Код вас је пролеће. Дошле су вам ласте.
Оживеле воде, ђурђевак и руже.
И мирише земља, која стално расте
У гроб и тишину, мој далеки друже.

Владислав Петковић Дис. Колико је само тај крхки песник са душом маслачка желео да буде са својима.

„Његова судбина је толико потресна да просто занемите кад је чујете. Он је Албанију прешао пешке, избегао метке, глад и који се на крају утопио у Јонском мору, пошто је његов брод Илирију погодила немачка подморница", каже Димитровска.

Чучук Стана-жена хајдук. Сахрањена је у Атини. Говорила је

„Децо, да ми је још једном да одем у Србију, да поживим мало у постојбини, чини ми се, подмладила бих се. Певала бих и пуцала из пиштоља."

Издавач књиге Туђина вечна судбина Дијане Димитровске и Милене Марковић је Дерета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво