Кад Африка очара...

Стефан Челекетић је стигао у Лусаку, главни град Замбије, са седам година. Са једанаест је завршио Интернационалну америчку школу као најбољи. Говори три језика. Био је првак Замбије у пливању - два пута... Добитник је чак 13 стипендија. Тренутно је у Лос Анђелесу где је почео студије политичких наука и глуме.

Он је сасвим посебан момак. Деветнаестогодишњи Стефан Челекетић. У животу је већ много постигао, па разговарамо само о његовој књизи Представљање племенске афричке уметности Замбије, Демократске Републике Конго и Анголе и о Африци коју бескрајно воли.

У Замбији не постоји књига о племенској уметности те земље и замислите, напише је Србин. А Министарство за културу Замбије прихвати без проблема да је штампа.

„Током школовања у Замбији радио сам матурски рад и то је почело као презентација за млађе разреде о замбијским племенима. На крају сам написао и књигу и направио целу презентацију код куће са свим предметима. И тако...", каже Стефан.

За Стефана сасвим једноставно. Од 70 племена колико их има у књизи је Стефан представио уметност 6 заједница. Иначе, највише му се допада племе Чокве све због забрањене љубави између принцезе Луенђи и принца Чибинде. Љубав је на крају победила, каже задовољно Стефан, и настало је племе Чокве.

Приче о уметничким предметима ређао је попут перлица и на сјајном предавању које је одржао на Коларцу и пред нама.

„Ово је чешаљ из племена Чокве, зна се то по линијама и троугловима. Ту је жена са ожиљцима и што више има ожиљака, то значи да је имала више церемонија иницијација и да је старија и искуснија", каже Стефан.

У Африци мртви никад не умиру. Смрт је тамо друго рађање. Стефан у то и верује и не верује, као и у моћ врачева и духова. Али, зато верује у моћ веровања. О Африци, односно Замбији говори нежно, сетно и чежњиво, што је и разумљиво, јер је тамо одрастао.

„Африка стварно има своје чари, посебно Замбија. Ту су Викторијини водопади, национални паркови, животиње, живот на отвореном, баште, специфичан јеловник", каже Стефан.

Рећи ће да је његов дом ипак Србија, мада нисмо сигурни да је тако, јер

„Немате тај живот нигде, само тамо, без обзира колико гледате Нешнал џиографик или Дискавери ченел", каже овај млади човек.

После свега, да ли ће се Стефан Челекетић, однедавно студент политичких наука и глуме у Лос Анђелесу, некада вратити у Србију.

„За сада стварно не знам", искрен је Стефан.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво