Више од портрета

Изложба "Лица и наличја", део докторског пројекта младог а у свету већ познатог и цењеног сликара Марка Кусмука, отворена је у кући краља Петра у Београду. Изложба се састоји од 25 дела на којима је уметник радио последње три године.

Занимљив је пут прешао млади уметник са Пала, Марко Кусмук, којег је учитељица истицала као изузетно неталентованог, преко сарајевске до академије у Верони и Риму, до докторске изложбе у Београду.

Неоптерећен проценама других, па ни теретом славе познатог оца, такође сликара, изгледом без типичне уметничке разбарушености, обезбедио је себи место међу најбољим светским сликарима овог доба.

Не постоји предмет или део људског тела којег Марко Кусмук није у стању муњевито и тачно да наслика јер поседује неограничен таленат да све што види фотографски прецизно пренесе на платно, каже Милош Шобајић, Кусмуков ментор.

„Она виртуозност коју сам поседовао кад сам уписао докторске студије није била довољна ни њему као ментору а ни мени да кажем оно што желим" наглашава Марко Кусмук. 

"Значи, управо оно што је мој ментор рекао, та географија лица односно могућност да пренесем неки портрет до највеће минуциозности хиперреализма није ми била довољна да тему коју сам започео, лица и наличја, доведем до краја. То је из разлога што прича коју причамо, чак и у портрету, ако је испричамо до краја, она онда није интересантна. Зашто? Зато што нема нешто што је нејасно, нека непознаница."

"Циљ ми је био да тај портрет остане негде, у неком другом плану као вјешто показано техничко знање. А у ствари циљ је на крају да се направи добра слика. А она није само то. Она мора да поседује одличну композицију, добар колорит, валер и одређене ликовне квалитете. Дакле, за то није потребан само портрет него да слика има негде и неку снагу, експресију, потез. То нам је пре свега био циљ" каже уметник.

Марко Кусмук добио је бројна међународна признања. Његова слика је међу једанаест одабраних у оквиру једног од највећих ликовних конкурса академије Ди беле арте из Вероне.

Професор Интер са катедре за савремену историју уметности академије у Велингтону, фасциниран Кусмуковим сликама, тражио је ауторску дозволу да предаје о Марковим радовима а потом га позвао да буде гост предавач. Тако, наредне године, овог талентованог младог уметника очекује и велика изложба на Новом Зеланду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво