Хиландар у Паризу

Француској јавности први пут ће се представити српски манастир Хиландар на тродневним сусретима у Паризу које организују црквена општина у Паризу и Задужбина Светог манастира Хиландара из Београда. У оквиру сусрета биће отворена изложба "Хиландар наслеђе и обнова", а одржаће се и добротворно вече за обнову манастира од последица великог пожара.

Тродневни сусрети Хиландар у Паризу представљају наставак делатности на успостављању и јачању веза дијаспоре и највеће српске светиње. Први пут се Хиландар представља француској метрополи и првим доласком хиландарског игумана архимандрита Методија том догађају придаје посебан значај.

„Када кажете да је то у 800 година први пут, то делује само по себи као велики догађај. Када говоримо о Хиландару, говоримо о источнику наше културе који је Србију увео у европску породицу народа, без обзира на то што смо хришћанство примили раније. Са Светим Савом и Хиландаром Србија се уздигла на онај степен по коме је била позната као средњовековна култура и цивилизација", каже Миливој Ранђић, директор Задужбине Светог манастира Хиландара у Београду.

Поводом манифестације је под благословом Хиландара израђена копија полијелеја из манастирске Саборне цркве Ваведење пресвете Богородице за потребе цркве Свете Петке у Бондију. Полијелеј ће бити освештан првог дана сусрета.

Другог дана биће отворена изложба Хиландар наслеђе и обнова у оквиру које ће хиландарски игуман беседом презентовати радове на обнови Хиландара. Од пожара, за нешто мање од 10 година непрекидног рада на обнови рестаурирано је око 50 одсто оштећеног дела манастира.

Трећег дана сусрете ће заокружити добротворно вече Хиландару из Париза, са жељом да се што пре приведе крају обнова једине српске установе која постоји од 1198. године.

Сусрети трају од 26. до 28. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво