Из Норвешке за болнице у Србији

Више од 10 година је Александар Радуловић у Норвешкој ангажован на прикупљању вредне медицинске помоћи за болнице у Србији. По занимању је клинички инжењер, живи у Бергену, а ради у једној од највећих болница која броји више од 11 хиљада запослених.

Да уз хуманост често стоји и скромност показује и овај пример који је само сплетом случајних околности забележен нашом камером. Јер већ више од 10 година Александар Радуловић у Норвешкој сакупља вредну медицинску помоћ за болнице у Србији. По занимању је клинички инжењер, а ради у једној од највећих болница која броји више од 11 хиљада запослених. А све је почело 2001. године када је норвешка влада прикупљала средства за службу Хитне помоћи у Србији.

"Дошао је мој шеф и рекао „Види, ово се за Србију ради, види да ли можеш нешто да помогнеш", и тако смо направили ту прву помоћ, ступио сам у контакт са др Биљаном Путниковић и др Миланом  Марјановићем", рекао је Александар Радуловић.

Захваљујући Александру и његовим норвешким пријатељима ова, шеста по реду, испорука садржи вредне ултразвучне апарате, респираторе, инфузионе пумпе, које су већ нашле своје место у београдским, али и болницама широм Србије.

„У Норвешкој постоји пракса да се апарати који се користе 4-5 година одлажу, и захваљујући г-дину  Радуловићу који је инжењер, они се сервисирају, проверавају и шаљу, али ти апарати се могу користити још дуги низ година", каже др Милан Марјановић.

А да организација хуманитарне помоћи није лак посао, говоре хиљаде пређених километара по снегу и леду, и можда још теже, савладавање администрације и царинских прописа.

„Проблем је папирологија, добити све папире за увоз... Имали смо срећу да правна служба Земунске болнице одради супер посао. Није лако, али успевамо и нећемо се због тога предати и настављамо даље...", закључује Александар.

Заједно са супругом Добрилом, Александар је активан и у Друштву Срба и пријатеља Србије, основаном пре 5 година у Бергену. Друштво има око 150 чланова свих узраста, и на креативан и савремен начин приступа очувању српских вредности и културе. Добродошли су сви, а приче о политици су једноставно - забрањене. Време проводе уз квалитетну музику и спортске активности, а за децу је организована школа српског језика и гитаре. Кошаркашка екипа је ове године први пут учествовала на Европском првенству дијаспоре у кошарци и већ се може похвалити пехаром за фер плеј.

Вредна, образована, успешна, српска дијаспора у Норвешкој зна и колико је Србији данас помоћ потребна.

"Мотив је лако наћи... Можда ће се наша деца вратити овде. Ми смо овде завршили школе, одрасли и морамо да на неки начин помогнемо Србији", закључује Александар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво