Овације за "Теслу" на Оф Бродвеју

Позоришни комад „Тесла“, животна прича “човека који је осветлио свет“, у режији Београђанке Сање Бештић, премијерно је изведена у Њујорку, на Оф Бродвеј сцени. Сама премијера, као и прва недеља извођења, распродати су у року од два сата. Према извештају њујоршких позоришних агенција била је то најпродаванија представа у тој недељи.

Овације на премијери, распродате репризе, сјајне критике ... На сцени њујоршког „Театра 80" Тесла је поново оживео захваљујући редитељки из Београда, Сањи Бештић. Постала је Њујорчанка пре 8 година и обележавајући 70 година од смрти највећег српског емигранта у Америци, подсетила је Њујорк и његове становнике - ко је осветлио свет.

"Драго ми је да сам посветила све ово време једној дивној инспирацији. Тесла је заиста инспирација - као емигрант, као уметник, као научник, и ово је само почетак како смо одлучили да посветимо ову годину њему у Њујорку."

О сопственом "америчком сну" Сања каже:

"Ја сам у Америку дошла у потрази за својим сном и пут је јако трновит али мислим да свако од нас никада не треба, због трновитог пута, да одустане од својих снова. То видимо и у Теслином примеру. Он је до краја, до својих финалних година, радио и успео да остане запамћен за читав живот. То се сви ми трудимо да урадимо кроз наш рад."

Жељко Џек Димић, глумац, по завршетку премијере о свом доприносу представи каже:

Играм старијег Николу Теслу, млади Џејмс Ли Тејлор игра млађег. Када сам прочитао сценарио који је написала Шери Грауберт био сам одушевљен начином на који је она пришла животу Николе Тесле и идејом да на сцени имамо два лика под истим именом, значи Николу Теслу млађег и Николу Теслу старијег кога ја играм. Он практично обзервира цели свој живот на сцени“ каже Жељко Џек Димић.

Лука Мијатовић у представи „Тесла“ игра неколико улога. Истиче да је врло поносан и срећан што је радио у оваквој екипи, у представи која је изузетно значајна за српску културу, науку, традицију.

„Мислим да смо ја и Џек учинили све да покажемо шта наша култура, људи који овде раде, могу да ураде, као и Сања. Драго ми је да сам имао ту прилику“ каже Лука Мијатовић.

Ако се по јутру дан познаје, онда реакција публике на премијери, овој представи предвиђа дуг и успешан позоришни живот.

Захваљујући Мирни Момчичевић, портпаролу Теслине научне фондације, забележили смо неке коментаре.

"Мислим да је сценарио фантастичан а глумци су били потпуно изванредни."

"Јако ми је драго да Тесла поново живи у нашем времену па и кроз овакве представе које могу да приближе широј публици његова дела и да заинтригирају људе. Да схвате одакле све ово што ми имамо у ствари долази."

"Свака част свима. Цела је екипа била добра. Честитам Сањи и свим глумцима и желим им велики успех у даљем раду."

Представа наставља да живи на Оф Бродвеју. Ипак, гостовање „Тесле" у Београду је нешто чему би се сценаристикиња Шери Грауберт, како сама каже, посебно обрадовала и доживела као изузетну част.

Сања Бештић је као редитељ ове представе номинована од стране "Тесла научне фондације" у Њујорку за Tesla Spirit Award награду, а овај пројекат стекао је подршку Клуба Николе Тесле и Клуба проналазача Николе Тесле у Америци.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво