Вишеструка мисија „Српских недељних новина"

Од када је почетком 19. века Милован Видаковић у Пешти покренуо „Сербске народне новине", српско писано гласило у Мађарској је променило више издавача и уредника. „Српске недељне новине" (СНН) данас издаје Самоуправа Срба у Мађарској, као званично гласило наше националне мањине у тој земљи.

"Иако је знатан део простора у нашем листу посвећен темама из области политике, економије, културе и другим областима, чини се да су најчитаније оне рубрике које се односе на свакодневицу српског живља у Мађарској. У креирању таквих садржаја помаже нам екипа наших сталних сарадника, али и сами читаоци, чија писма редовно налазе место у нашим новинама", каже главни и одговорни уредник СНН-а Драган Јаковљевић.

Према његовим речима, уредништво и издавач настоје да „Српске недељне новине" стигну у сваку српску кућу у Мађарској, тако да их данас чита готово комплетна популација српског становништва у тој земљи.

Уредништво је свесно чињенице да је очување матерњег језика и писане речи у расејању кључни чинилац у борби против асимилације. Зато осим примарног задатка да информише своје читаоце, овај лист има још једну мисију: организује акције у циљу популаризације српске писане речи у Мађарској.

"Реч је пре свега о нашем наградном конкурсу за најбољу кратку причу на српском језику. Књижевно признање које додељујемо аутору најуспелије приче носи име Милована Видаковића, зачетника српског романа који је у 19. веку живео и стварао у Пешти и био један од најчитанијих писаца тог времена. Ова награда свечано се уручује на традиционалној Светосавској академији, коју крајем сваког јануара у Будимпешти организује Самоуправа Срба у Мађарској", истиче Драган Јаковљевић.

Српски недељник у Мађарској финансира се из буџетских средстава ове земље, која нажалост, нису нису довољна за константно недељно излажење овог гласила. Међутим, захваљујући конкурсима Министарства културе и Покрајинског секретаријата за културу Војводине, лист је до сада успевао да допуни невелики буџет и тако одржи континуитет свог недељног излажења.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво