Алексов: Морамо се изборити за представника у парламенту

"Закон омогућава и националним мањинама да се организују на изборима и добију своје заступнике у парламенту, али је цензус толико висок да 10, 11 мањина од укупно 13, нема ни теоретске шансе да га прође и добије свог заступника у парламенту", каже Љубомир Алексов, председник Земаљске самоуправе Срба у Мађарској.

У емисији Србија на вези гостовали су Љубомир Алексов, председник Земаљске самоуправе Срба у Мађарској и Милан Ђурић, директор Културног центра Срба у Мађарској. Разговарало се о положају Срба у Мађарској, Закону о националним мањинама и актуелном политичком тренутку у Мађарској...

„Мислим да су Срби врло добро организована заједница и захваљујући нашим институцијама, самоуправном систему и цркви ми смо опстали вековима и чини ми се да имамо светлу будућност упркос асимилацији и свему ономе што доприноси нестајању једне мањине. Добро смо организовани, имамо богат културни живот, а институције су нам копче које нам омогућавају да се виђамо, сусрећемо и опстајемо", каже Милан Ђурић, директор Културног центра Срба у Мађарској.

Пре неколико година донесен је Закон о националним мањинама. 

„Националне мањине имају своје право на представљање културе, а то и користе, али право представништво мањина у Парламенту ми немамо. На пољу културе све мањине имају добро организован живот и чини ми се да је то једини начин опстајања и нас Срба у Мађарској", каже Ђурић.

Мађарска задњих неколико година проживљава велике промене. Прихваћени су нови закони, који мењају велике системе у Мађарској, као што је образовни, систем финансирања локалних и месних самоуправа...

"Читаво мађарско друштво је у превирању тако да и ми морамо бити спремни да се одазовемо новим изазовима. На локалном нивоу, где живи српски живаљ, заступљени смо и ту смо кључни фактор, али на регионалном и државном нивоу није тако.

Закон сада омогућава и националним мањинама да се могу органозовати на изборима и добију своје заступнике у парламенту, али је цензус толико висок да 10, 11 мањина од укупно 13, нема ни теоретске шансе да га прођу и добију свог заступника у парламенту. Али, ми се надамо да ћемо 2014. добити нашег портпарола, неку врсту заступника у парламенту, а после тога ћемо моћи да се изборимо за пуноправно заступништво у парламенту", каже Љубомир Алексов, председник Земаљске самоуправе Срба у Мађарској.

Уредник емисије Мирослав Карлица, водитељ Кристина Раденковић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво