Три пута више Срба у Мађарској

Према резултатима пописа становништва спроведеног 2011. године, број Срба у Мађарској премашио је 10000. Информација о троструком увећању у односу на претходни попис, донеле су и реално очекивање да ће српска мањина у Мађарској убудуће бити далеко значајнији друштвени и политички чинилац него до сада.

„Ја мислим да је у овом периоду од 10 задњих година пописа, људи можда слободније изражавали. То се види и код осталих мањина, скоро код свих је видљив повећан број припадника. Друго, мислим да је и свест припадника мањина порасла знајући да ће бројност у великој мери утицати на каснији живот", каже Милица Павлов, подпредседница Самоуправе Срба у Мађарској.

Према објављеним подацима и друге мањине у Мађарској бележе увећање броја својих припадника. Од 13 признатих мањина, Срби се по бројности налазе на 6. месту.

„Пописали су се они који трајно живе у Мађарској. Знамо да се пуно људи са простора бивше Југославије населило у Мађарској трајно, они су засновали породице, имају децу... Ту видим разлог за повећање броја Срба у Мађарској. Ако узмемо у обзир да се 10380 особа декларисало као припадник српског народа, 9987 се изјаснило и да је припадник заједнице, да му је српски матерњи језик, и да га користи и у породици и међу пријатељима. То нису људи који су се одредили да су Срби по баби и деди, и да је то једина њихова веза са српском заједницом. Тако да је то врло добар број", каже Милица Павлов, подпредседница Самоуправе Срба у Мађарској.

Завод за статистику овакав тренд тумачи интензивном медијском кампањом земаљских и месних мањинских самоуправа уочи пописа становништва. Носилац те кампање су и Српске недељне новине, званично гласило српске заједнице у Мађарској.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи