Скуп дијаспоре у Београду

Како унапредити сарадњу између Србије и дијаспоре, посебно када су инвестиције у питању била је главна тема скупа одржаног у Скупштини Републике коме су присуствовали пословни људи из дијаспоре, народни посланици, представници министарстава и локалних самоуправа.

Двадесетак успешних пословних људи из Америке, Русије, Немачке, Аустрије, Велике Британије, Канаде, Шведске и Финске стигло је у Београд на позив Канцеларије за дијаспору за Србе у региону.

Унапређење сарадње матице и дијаспоре је двосмеран процес, поручио је Мајкл Ђорђевић, дугогодишњи председник Конгреса Српског уједињења из Америке. За пословне људе из дијаспоре важи оцена да су "родољуби без илузије" који за поправљање имиџа Србије препоручују сталан, стрпљив и дуготрајан рад.

„Као и код фирме, не можете да поправите имиџ државе преко ноћи. Колико је година требало да се тај имиџ сруши, толико минимум треба да се поправи, ако не и више. Тако да у томе морамо бити реални. Оно што је важно је да направимо план поправљања имиџа на 20 година па онда да се каже сваке године шта ће да се уради. Саморекламирање Србије у медијима је само бацање новца и потпуно је бесмислено", каже Бранислав Кнежевић, председник УО за Мeк Доналдс, Немачка.

Др Радивоје Петрикић каже да Србија прво мора да креира кредибилну и дуготрајну политику према расејању.

"Али исто тако да реши своје домаће задатке, у Србији. Као што сам напоменуо у излагању, нама ће бити лакше да остваримо циљеве, да поправимо имиџ Србије и да радимо на томе, уколико имамо јаку Србију са јаким институцијама, правну државу у којој се квалитетно и добро влада", каже др Радивоје Петрикић, партнер у адвокатској фирми "CMS Reich - Rohnwig Hainz" и председник Аустријско-српског форума.

О проблемима у пословању говорио је Србољуб Лукић.

„Ја сам као приватник имао пуно проблема и изгубио пуно сарадника због тога што сам Србин. Али, не предајем се и трудим се да све ове године не само да поправим углед моје компаније и свој углед већ и углед Србије", искрен је Србољуб Лукић, директор грађевинске фирме "Scandonm", Финска.

Председник Србије Томислав Николић поручио је да је матици потребна сложна дијаспора а да Србија нуди искрени партнерски разговор који ће допринети враћању узајамног поверења.

Сличне поруке поновљене су и на сусрету са патријархом Српске православне цркве Иринејем а премијеру Ивици Дачићу отворено саопштено да су мали изгледи да Србија добије грандиозне стране инвестиције и да треба да се окрене развоју малог и средњег бизниса. Управо у томе и дијаспора, која је углавном окренута родном завичају, највише може да помогне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи