Златно доба Медиале

У галерији "Хексалаб" у Београду у току је изложба "Медиала - златно доба". Поставка је организована поводом педесете годишњице од одржавања прве изложбе овог значајног уметничког покрета друге половине ХХ века у тадашњој Југославији.

"Медиала" је један од изузетно значајних уметничких покрета друге половине ХХ века у тадашњој Југославији. Дванаест аутора "Медиале" представљено је на овој изложби са више од 60 најважнијих радова насталих између 1953. и 1963. године, по многима најблиставијем периоду ове уметничке групе.

Коста Бунушевац, сликар, о "Медиали" каже:

"Медиала је једна чудесна појава настала после Другог светског рата у београдским оквирима. Како сама реч која се поставила некако као њихов заштитни знак каже, то је група која је задужена да ствара мед и да преко аждаја објасни какво је стање овог света."

"На једном езотеријском, интелектуалном нивоу, скупила се група која је деловала веома самостално у оквирима титоизма, комунизма којима су били окружени а с друге стране и нису тако лако били признавани" додаје Коста Бунушевац.

Овај покрет су чинили Оља Ивањицки, Леонид Шејка, Миро Главуртић, Синиша Вуковић, Милић од Мачве, Љуба Поповић, Светозар Самуровић, Коста Брадић, Влада Величковић, Дадо Ђурић, Урош Тошковић и Владан Радовановић.

"Група која је јединствена у историји југословенског сликарства, мада је било још неких, али су они до дан данас остали медијско име које се проноси кроз време и ево ових дана они имају то своје велико приказање онога што су радили на почецима, у оквиру својих група" каже још наш сликар Коста Бунушевац.

Историчар уметности Драган Јовановић Данилов подсећа нас да је "Медиала била аутентична појава у европској уметности ХХ века која се у то време могла мерити са свим великим духовним покретима на континенту чинећи тако Београд центром кристализације вредности."

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара