Ркман: Велики проблем нејединство

Хоће ли ћириличне табле бити постављене у Вуковару, какве последице по Србе у Хрватској има нови Закон о пребивалишту, значај предстојећих локалних избора - неке су теме о којима је у емисији Србија на вези говорио Боро Ркман, председник Извршног одбора СДСС у Хрватској.

Гостујући у емисији Србија на вези, Боро Ркман, председник Извршног одбора СДСС у Хрватској, осврнуо се на актуелну ситуацији у Вуковару.

"Двојезичних, ћириличних табли још нема, знамо да су у припреми, да би се требале поставити, пре свега на жупанијске, државне и градске институције на подручју града Вуковара, као први корак и очекујем да ће се оне поставити до локалних избора у мају месецу. А након тога, оно што ће бити проблематичније, је постављање двојезичних табли са именима улица, и на излазима и улазима из града, а да ћемо на то чекати и до јесени", рекао је Ркман.

Боро Ркман је рекао да постоји читав сет проблема са којима се суочава српска заједница у Хрватској, а који се рефлектују и на Србе на истоку Хрватске, у Вуковару и Барањи, а то је пре свега незапосленост.

"То стање је свуда у свијету, па и у Хрватској, али припадници српске мањине у Хрватској и даље имају отежан приступ могућем запослењу, јер потенцијални послодавци у услове конкурса углавном стављају, без обзира ради ли се о државном институцијама или приватном сектору, одређене погодности за ратне ветеране или хрватске бранитеље, како је званичан назив тамо, затим ако сте члан породице, ако сте рођак или у сродству, имате предност при запошљавању. Углавном Срби нису у тој категорији и тиме им је отежана могућност за запошљавање, не само за руководећа места већ и за најниже рангирана места", казао је Ркман.

Такође је рекао да уласком Хрватске у ЕУ очекује извесне промене на боље, али не брзе, јер је ЕУ и до сада имала нижи критеријум у приступним преговорима око неких питања, али да би другачији узуси морали важити.

Говорећи о предстојећим локалним изборима, Ркман је нагласио како су они важни за Србе у Хрватској, јер од локалних избора зависи да ли ће наредне 4 године у некој општини, жупанији или граду партиципирати ваши представници, сународници.

"Срби су врло заинтересовани за те изборе. Ми и сада имамо 16 општина у Републици Хрватској у којима Самостална демократска српска странка, којој ја припадам, има своје начелнике. Имамо и 7 заменика жупана што и није мала позиција (то је еквивалент округа у матичној држави), а имамо и 26 заменика начелника опћина. Значи имамо једну солидну инфрасртуктуру, па очекујемо, ако буде наравно и јединства, што је велики проблем генерално код Срба, не само у Хрватској већ свуда, да тај резултат и побољшамо у корист наших припадника", рекао је Боро Ркман.

Истакао је да нови Закон о пребивалишту може направити проблеме код остваривања одређених права људи који су имали пребивалишта у местима из којих су прогнани, у Бљеску, Олуји, али и пре тога.

"Сви заборављамо 1991. када су многи напуштали урбане хрватске центре под присилом. Током саборске расправе тројица наших саборских заступника су покушали указати на неке нелогичности тог закона и да одређене категорије-избеглице, потенцијални повратници ... буду изузети од тога, па самим тим и гласачи, али на жалост нисмо наишли на разумевање", рекао је Ркман и позвао српске гласаче је да изађу на локалне изборе.

"Позвао бих и сународнике који су још увек у избеглиштву, прије свега у Србији и Републици Српској да се одазову изборном процесу. Није то пуко и празно излажење на биралиште, већ тиме стварају боље услове за живот својим рођацима који живе тамо, а потенцијало и себи уколико сутра одлуче да се врате", нагласио је Ркман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи