Решење признавање нивоа образовања

Решавање проблема признавања диплома у Србији је усмерено на признавање нивоа образовања, каже за Програм за дијаспору проф. др Срђан Станковић. Зато је потребно постојећи Закон о високом образовању променити и прецизирати.

Ностификација, односно признавање диплома са страних Универзитета у нашој земљи је дуг и скуп процес и не увек са позитивним исходом. Шта држава може да уради по том питању у емисији Тема Србије на вези су говорили проф. др Срђан Станковић, председник Савета за високо образовање Републике Србије и проф. др Зоран Машић, државни секретар Министарства просвете.

„Сам наслов ваше емисије говори да смо у проблему. Говорим о томе јер сам пре сат времена дошао из Стразбура са састанка Комитета за образовање Савета Европе чији сам члан, где се говорило о томе шта је Савет Европе урадио од Лисабонске конвенције када је проглашено признавање диплома и када је укинута нострификација, у духу онога што се прокламовало кроз Болоњски процес и кроз процес уједињења свих високошколских система у Европи у тзв. простор високог образовања Европе.

У том процесу који траје од 1997. године ми још нисмо успели да решимо кључни проблем и да елиминишемо нострификацију. То се више не ради.

Кључни проблем је у томе да се ради о признавању нивоа образовања. Процедура је много једноставнија. Процедура је усмерена ка томе да се за признате високошколске установе одреди да ли је ниво образовања стечен на тој установи оно што одговара нашем нивоу знања -ако је тамо бечелор, да ли је овде бечелор, ако је тамо мастер, да ли је овде мастер! И то је све.

Знајући све о тој причи Национални савет за високо образовање је релативно скоро заједно са Министраством просвете предузео кораке да се назив нострификација преточи у признавање диплома", каже проф. др Срђан Станковић, председник Савета за високо образовање.

Проф. др Зоран Машић се слаже, али додаје да ће тај корак имати више фаза.

„За то морамо имати одређен законски оквир. Постојећи Закон о високом образовању мора бити промењен у одређеном делу, да се јасније прецизира шта је у суштини признавање високошколских диплома, ко то треба да ради, шта су методе и поступци, и да се одреди адекватна цена коштања.

Тај посао је сада у искључивој надлежности сваког Универзитета који је својим статутом и актима регулисао начине и поступке признавања, тј. нострификације диплома. Ако имамо 16 Универзитета, 8 државних и 8 приватних, толико имамо и начина за тај поступак, што није добро јер ми морамо усагласити наше законе са законима и прописима Европске уније, јер смо у процесу прикључивања", рекао је проф. др Зоран Машић, државни секретар Министарства просвете.

Гости емисије Тема Србије на вези, уреднице Тамаре Дрезгић, су поред поменутих, били и проф. др Јован Филиповић, шеф катедре за управљање квалитетом ФОН, др Жарко Цвејић, музиколог и мр Љубинка Николић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво