Плодови српске уметности

У галерији Завода за проучавање развоја културе отворена је изложба групе РАС АРТ под називом “Плодови”. Ова уметничка група делује већ годину дана афирмишући основне вредности ликовних уметности и богате српске традиције.

РАС АРТ је уметничка група која окупља еминентне сликаре, историчаре и теоретичаре уметности, као и филозофе, етномузикологе и друге.

„Један од кључних циљева због којих се група окупила је уствари баштињење и црпљење инспирације и надахнућа из богате српске традиције и да их својим сензибилитетом данашњице преобликујемо за нешто што ће остати после нас у наслеђе млађим генерацијама" рекао је на отварању Миле Пајић, секретар друштва РАС АРТ.

На изложби под називом „Плодови" учествује петнаест аутора са радовима различитих димензија, у више техника: уље на платну, мозаик, батик, фотографија, али обједињених у јединственој тематици - духовне љубави.

Драгана Мартиновић, историчар уметности, каже да је идеја "очување ликовне уметности као и очување српске традиције. То је оно што се може прочитати на овим уметничким делима. То су симболи, архетипови, знаци, дакле, у свему томе можемо да читамо једну хришћанску и сакралну и световну тематику."

"Фотографија је од свих уметности имала страховит технолошки напредак, али опет се трудим да на један такав модеран начин представим нешто наше, исконско, тако да сам манастир Грачаницу и један од снимака успео да обрадим на дигитални начин и прикажем у некој новој форми" каже Жељко Радовић, фотограф.

Изложба "Плодови" отворена је до 28. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи