Стрип о Тесли

Живот и рад Николе Тесле велика је инспирација и научника и уметника. Овог пута нашао се на странама стрипа чији је аутор Владимир Недељковић.

Некада давно изнад земље су сијала два сунца. Сунца су била у великој љубави и емитовала су енергију која се звала агапе - љубав. Била је то хармонија за сва жива створења, за све планете и за све људе на земљи. Постојао је само вечни дан и нико није спавао јер је живот био леп као сан. Планета је пливала у мору светлости с много доброг расположења и добрих вибрација. Овако Владимир Недељковић почиње стрип чији је херој Никола Тесла.

"Победио је конкуренцију са лакоћом и појавио се први пут у стрипу. СКЦ Београд је издао у сарадњи са једном малом стрип организацијом прото верзију - црнобелу", каже Владимир Недељковић.

Јован Јовановић Змај био је лични пријатељ Николе Тесле. Спевао му је једну песму а Тесла је његове песме превео у Америци, тако да је Змај први српски песник преведен на новом континенту.

"Њему је Тесла поклонио прву неонку коју је лично обликовао. Тесла је иначе творац неонске сијалице, тих цеви. Та цев је била изувијана у ћирилична слова Змај посвећена нашем песнику. Посебна ми је част да сам помогао Музеју града Новог Сада да се то дело нађе у сали Змај Јова Јовановић која је тачно после 120 година стигла као поклон", каже Владимир Недељковић.

Највећи изум Николе Тесле је он сам као човек. Његово сазревање и израстање у горостаса догодило се пре него што је ступио у Америку.

"Када се стрип појавио, обишао је више земаља, Немачку, Аустрију, Србију, Босну И Херцеговину, Грчку, Македонију... Мислим да је у Бечу И Грацу... То су све градови повезани са Теслом, нису случајно одабрани. Грац је град где је Тесла студирао, Франкфурт је град где је Гете живео, Тесла је рецитовао Гетеа кад је нацртао полифазни мотор у Мађарској. Дакле, фали ми Будимпешта, Њујорк и Париз...", рекао је Недељковић.

Старо, дебело сунце је веома уморно, и на пола копља је а и деца су прилично бесна на сунце. Нема више Агапе љубави, нема више два сунца али постоји нада да је Никола Тесла оставио своју тајну на неком скровитом месту. Где то може да буде - ја стварно не знам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво