На црним таласима

Југословенску кинематографију шездесетих и седамдесетих година 20. века карактерише "црни талас", остварења појединих уметника која су се најчешће бавила критиком социјалистичког друштва. На тој теми докторао је амерички студент Грег Де Кјур и то на српском језику, у Београду.

Црни талас је, по многима, најбоље што је југословенска кинематографија дала. Амерички студент Грег Де Кјур дошао је у Београд да проучава најзначајније ауторе овог правца. Резултат је докторска дисертација коју је надавно одбранио и то - на српском језику.

"За мене су најзанимљивије ситне ствари, пре свега због времена и због културних догађаја. Можда најзанимљивије је то што су сви редитељи, како ми кажемо, renesance man. Талентовани су не само за филм него и као филмски критичари, сликари, драмски уметници, итд", каже Грег.

Први филм овог жанра, Грег је добио од свог професора Мише Недељковића са Универзитета Оклахома.

"Питао сам Мишу, имам идеју, хоћу да заврши докторске студије, хоћу нешто да упишем али не знам где и шта. Миша је рекао-шта мислиш о црном таласу, рекао сам, па никад нисам ни чуо за то. Тако је и почело", каже Грег.

"Ја мислим да смо се ми пронашли, ја у својству професора, саветника, ментора а он у својству студента, младог човека који тражи свој пут. Био је јако заинтересован, те године сам ја предавао италијански неореализам. Питао ме је да ли ту има нешто слично или близу слично томе. Ја сам му рекао, ево погледај. Он је то погледао и својом иницијативом дошао да ме пита, разговоравали смо о филмовима и тако се он заинтересовао", каже професор Недељковић.

О феномену црног таласа Грег је написао и књигу коју је на српском и енглеском објавио Филмски центар Србије. У Београду му све одговара. Дошао је да остане. У Београду се оженио, добио сина, а о даљим плановима каже:

"Волео бих да останем овде, за мене је Београд пут у Европу. Овде могу да радим, да путујем, упознам још људи, да радим у Лондону месец дана, можда у Немачкој.... Београд је за мене пут за још неке прилике, било би супер ако бисмо могли да останемо. Све зависи од посла, јер свако има ту причу..", искрен је Грег Де Кјур.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво