Африка и Србија на вези

Eкипа емисије "Србија на вези" боравила је у Јужној Африци на позив српске заједнице која тамо живи. Срела се и упознала са многим Србима који на најлепши начин чувају српску традицију и сећање на земљу из које су потекли. Недавно је завршена и борба око увођења српског језика у образовни систем Јужне Африке. Прва емисија серијала "Африка и Србија на вези" је на РТС САТ 16. августа у 21.00 и 19. августа на 2. програму РТС у 14.30.

Екипа емисије "Србија на вези" боравила је у јужном региону афричког континента који Срби насељавају од краја 18. века.

Тренутно на овом континенту живи преко 20 000 Срба.

У Јоханесбургу, после Лагоса, највећем граду субсахарске Африке живи око 10 000 Срба. Ту, у том граду који још називају Џози, Џобург или Еголи што значи златни град, деценијама се успешно развија српска комуна.

У школи Свети Сава деца већ 10 година уче српски језик, културу и историју. У цркви Св.Тома, једином српском храму на тлу афричког континента, окупљају се, поред Срба, и православци афричког порекла.

СКУД Африка је прво српско културно-уметничко друштво на овим просторима. Екипа емисије Србија на вези била је почасни гост на другом годишњем концерту.

Том приликом српска заједнице у Јоханесбургу и школа Свети Сава доделили су екипи емисије Србија на вези захвалницу за велики допринос у реализацији пројекта о уласку српског језика у образовни систем Јужне Африке и укупној подршци Србима на афричком континенту.

У Африци енглески говори 18 посто становништва, а ту су још и језици: африканс, ндебелски, педијски, свазијски, цонгајски, цвански, вендски, скоски, и зулу.

Захваљујући професорки разредне наставе Виолети Павловић Мариновић, поред 11 званичних језика који се користе у јужном делу Африке, сада ће се изучавати и наш матерњи језик, српски.

Подршку том пројекту пружила је и екипа Србије на вези на челу са уредником емисије Јеленом Ђорђевић Поповић.

Ен Оберхозел, директорка Интернационалног института у министарству просвете Јужне Африке и асистент министарке просвете Енџи Моцека, као и супервизор за приватне школе, каже да су врло задовољни што могу да укључе и друге стране језике у образовни систем.

"То је врло важан део развоја било ког друштва, тако да је за нас то добро, јер што више језика можете да учите у Јужноафричкој републици то је боље за нашу земљу. Тиме се побољшавају глобалне везе, а то је неопходно свакој модерној земљи данас", закључује Оберхозел.

Горан Вујичић, амбасадор републике Србије у Јужној Африци каже да наши ђаци упоредо раде на програму које је прописало Министарство просвете републике Србије и наравно, користећи неке елементе и просветног система Јужне Африке, а велике заслуге за за цео тај успех у раду школе припадају професорки разредне наставе, Виолети Павловић Мариновић.

Професорка Виолета Павловић Мариновић истиче велики значај увођења српског језика у образовни систем Африке.

"Упоредо са оснивањем допунске школе Свети Сава у Јоханесбургу, спровођен је и пројекат признавања српског језика као матерњег језика за децу емиграната и као изборног предмета за децу која су рођена у Јужној Африци. То значи да ће српски језик бити признат до четвртог разреда основне школе и до дванаестог разреда средње школе у Јужној Африци", каже Мариновић.

Ово је први део серијала из Африке, а наставак се очекује у септембру.

Аутор и уредник емисије је Јелена Ђорђевић Поповић, а сниматељ Димитрије Хаџи Николић. Реализација Ернестина Глигоријевић.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво