У Македонији свега двадесет ђака првака учи на српском језику

Тренд смањења броја ђака у Македонији који наставу похађају на српском језику се наставља. Ове године свега двадесет ђака првака је уписано у све три школе са наставом на српском језику - у Старом Нагоричану, Табановцу и Кучевишту. Прошле године било их је тридесетак.

Поражавајуће су најновије бројке, показатељи тренутног стања у образовању. Тако је ове године у одељењима са наставом на српском језику, ако је то заиста настава, уписано 20 првака у све три школе - у Старом Нагоричану, Табановцу и Кучевишту.

Тако се настава на српском у Македонији, постепено - гаси. Политикантска ружичаста представа као додатно објашњење о одуженом „деловању" не вреди. Сваке се године школска популација Срба у Македонији смањује. Истина је сурова работа. Вреди је озбиљно огледнути.

Јер, и у новој школској години, стари су проблеми, и само се нагомилавају.

У ове три преостале основне школе: ОШ Свети Ћирило и Методије у Кучевишту ове школске године уписано је шест (6) првака, ученика на српском, а 24 на македонском језику.

У ОШ Светозар Марковић у Старом Нагоричану за српски је пријављено пет (5), а на македонском четири (4) ђака првака, док је школа Браћа Рибар у Табановцу примила девет (9) „српчића", и осам (8) ђака на македонском наставном језику.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво