Коме смета српска школа у Дрежници?

Све је мање изгледа да би традиционална летња школа српског језика и културе у Дрежници, за српску децу из Републике Хрватске, ове године могла бити одржана. Заједници дрежничких Срба стигао је негативан одговор и на приговор који су они, након првобитног одбијања захтева, упутили ресорном министарству за доделу финансијских средстава за ту врсту наставе.

Управа за одгој и образовање, којa се у оквиру Министарства за знаност, образовање и спорт, бави допунским летњим школама националних мањина у Републици Хрватској (РХ), и која је током маја расписала конкурс за доделу финансијских средстава мањинама за тај облик активности, одбацила је захтев дрежничких Срба уз образложење да им је документација непотпуна.

Приговор који је Заједница потом упутила поменутој служби у Министарству, уз достављање и раније недостајућег документа, такође је одбијен.

Према речима председнице Заједнице дрежничких Срба, организатора школе, Бранке Радуловић „тешко је поверовати да се овде ради тек само о непотпуној документацији већ пре свега о чињеници да неким људима у Повјеренству, односно Управи за одгој и образовање, овакве школе сметају“.

Говорећи за сајт Програма за дијаспору РТС-а Радуловићева је као главног кривца за ову, за Србе изузетно неповољну ситуацију, означила актуелну председницу наведеног Повјеренства Наду Јакир, која је на тај положај постављена од доласка новог министра Жељка Јовановића.

Радуловићева наводи да је као вишегодишњи члан Повјеренства „Нада Јакир већ дуже време ненаклоњена активностима српске заједнице овог краја тако да смо је чак, због њеног веома негативног односа, у једној прилици морали чак и да удаљимо са наших сасатанака“.

Подсећајући да се наведена „непотпуна документација“ односи на један неприложени документ, тзв. „образац прорачуна“, који није имао такву тежину да не би могао бити и накнадно достављен како се сама школа и њено нормално одржавање не би доводили у питање, Радуловићева је нагласила да су они, наравно, копију тог документа послали у оквиру приговора.

„Сматрам да је све наведено направљено првенствено из разлога да се овакве школе као што је наша, где деца заиста на један квалитетан начин науче не само матерњи језик, већ и културу, историју и многе друге ствари које утврђују наш српски национални идентитет, да се оне, дакле, не одржавају“, рекла је Радуловићева.

„Од Републике Србије (РС), односно Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, управо смо ових дана добили извесну финансијску помоћ, која на жалост, неће моћи да буде довољна за организовање школе у планираном облику који смо и до сада имали“, рекла је Радуловићева и најавила да ће се Заједница ових дана договорити на који начин да искористи та средства.

„Међутим, што се тиче негативног става Повјеренства, Заједница дрежничких Срба се ни у ком случају неће помирити са оваквом, за нас, веома неповољном ситуацијом“, рекла је Радуловићева и најавила да ће се после те одлуке Повјеренства „обратити и ресорном министру Јовановићу, а писмено ћемо о свему известити и самог премијера Зорана Миловановића као и председника државе Иву Јосиповића“.

„Искористићемо све правне могућности“, рекла је Радуловићева и поручила да „ако буде било потребно српска заједница Дрежнице за правду ће се обратити и надлежним европским институцијама“.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво