Спуштена завеса

Најстарији српски театар, са првом изведеном представом пре 200 година, Српско позориште у Будимпешти, морало је да пред саму прославу овог великог јубилеја обустави свој рад. Да ли ће због недостатка финансијских средстава ова веома важна културна установа Срба у Мађарској морати да се потпуно угаси за сада је неизвесно.

„Због мењања модела финансирања театра у Мађарској наше позориште још није добило од надлежног министарства ни једну једину форинту дотације која је неопходна за основно одржавање ове установе и зато сам био принуђен да свим запосленима уручим отказе и позориште затворим", рекао је директор Српског позоришта у Будимпешти Милан Рус за Програм за дијаспору РТС.

Да невоља и огорченост тамошњих Срба буде већа, српско позориште је престало са радом пред саму свечану годишњицу, јубилеј 200 година од прве позоришне представе Срба у Мађарској, која је и прва представа српског народа на матерњем језику, као и јубилеј - 20 година континуираног рада Српског позоришта у Мађарској.

У Будимпешти је 24. августа 1813. године, чувени Јоаким Вујић, родом из Баје, приредио прву професионалну позоришну представу на српском језику под називом Крешталица (Папагај).

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а Милан Рус, и сам редитељ, је истакао да су се чланови будимпештанског српског тетра дуго и интензивно припремали за прославу овог двоструког јубилеја вежбајући комад Чудо у Рондали, који је баш за ту прилику написао Радослав Златан Дорић, угледни редитељ и писац.

Договорено је да премијера буде изведена на сцени Националног позоришта Мађарске, новог и репрезентативног здања, у присуству високих званица позоришног, културног и политичког живота Мађарске и Србије.

„На жалост, што због недостатка новца, што због самог немара све је сада стало", каже Рус.

Истичући да се за помоћ обратио и матици Србији и разговарао са амбасадором Дејаном Шаховићем и министром за културу Братиславом Петковићем, Рус са жаљењем каже да, упркос тадашњим обећањима, до сада није добио никакав одговор.

Говорећи за наш програм, председник Земаљске самоуправе Срба у Мађарској Љубомир Алексов је изразио наду да је престанак рада Српског позоришта у Будимпешти само краћа пауза и да ће се од стране ресорног министарства ипак наћи решење и обезбедити новац за наставак рада ове, за српску заједницу, веома важне културне установе.

„Српско позориште у Будимпешти је једина професионална установа која се бави овим видом културе и то на српском језику, и не би се смело догодити да буде угашено", рекао је Алексов.

Он је подсетио да оно са својим представама покрива читаву територију Мађарске где живе Срби, али и шире.

„Сада је на потезу мађарска влада која ово позориште већ двадесет година финансира", рекао је Алексов додајући да треба да се огласи и српска влада, односно Министарство културе Србије, које би такође требало да помогне у решавању овог проблема.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво