Спуштена завеса

Најстарији српски театар, са првом изведеном представом пре 200 година, Српско позориште у Будимпешти, морало је да пред саму прославу овог великог јубилеја обустави свој рад. Да ли ће због недостатка финансијских средстава ова веома важна културна установа Срба у Мађарској морати да се потпуно угаси за сада је неизвесно.

„Због мењања модела финансирања театра у Мађарској наше позориште још није добило од надлежног министарства ни једну једину форинту дотације која је неопходна за основно одржавање ове установе и зато сам био принуђен да свим запосленима уручим отказе и позориште затворим", рекао је директор Српског позоришта у Будимпешти Милан Рус за Програм за дијаспору РТС.

Да невоља и огорченост тамошњих Срба буде већа, српско позориште је престало са радом пред саму свечану годишњицу, јубилеј 200 година од прве позоришне представе Срба у Мађарској, која је и прва представа српског народа на матерњем језику, као и јубилеј - 20 година континуираног рада Српског позоришта у Мађарској.

У Будимпешти је 24. августа 1813. године, чувени Јоаким Вујић, родом из Баје, приредио прву професионалну позоришну представу на српском језику под називом Крешталица (Папагај).

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а Милан Рус, и сам редитељ, је истакао да су се чланови будимпештанског српског тетра дуго и интензивно припремали за прославу овог двоструког јубилеја вежбајући комад Чудо у Рондали, који је баш за ту прилику написао Радослав Златан Дорић, угледни редитељ и писац.

Договорено је да премијера буде изведена на сцени Националног позоришта Мађарске, новог и репрезентативног здања, у присуству високих званица позоришног, културног и политичког живота Мађарске и Србије.

„На жалост, што због недостатка новца, што због самог немара све је сада стало", каже Рус.

Истичући да се за помоћ обратио и матици Србији и разговарао са амбасадором Дејаном Шаховићем и министром за културу Братиславом Петковићем, Рус са жаљењем каже да, упркос тадашњим обећањима, до сада није добио никакав одговор.

Говорећи за наш програм, председник Земаљске самоуправе Срба у Мађарској Љубомир Алексов је изразио наду да је престанак рада Српског позоришта у Будимпешти само краћа пауза и да ће се од стране ресорног министарства ипак наћи решење и обезбедити новац за наставак рада ове, за српску заједницу, веома важне културне установе.

„Српско позориште у Будимпешти је једина професионална установа која се бави овим видом културе и то на српском језику, и не би се смело догодити да буде угашено", рекао је Алексов.

Он је подсетио да оно са својим представама покрива читаву територију Мађарске где живе Срби, али и шире.

„Сада је на потезу мађарска влада која ово позориште већ двадесет година финансира", рекао је Алексов додајући да треба да се огласи и српска влада, односно Министарство културе Србије, које би такође требало да помогне у решавању овог проблема.

 

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 09. окт 2013, 00:17)
Mirel Tomas [нерегистровани]

Poslednja predstava u teatru u Budimpešti

Tužna je kraj,a još tužnije je to što nestaje duh i istorija jednog naroda na jednom mestu. Gradili su ga 200 godina, bezbroj generacija su se trudili da odže u životu ono što je nejvrednije u životu čoveka a to je kultura. Bez kulture nema čoveka.Mi to najbolje znamo jer nikada u Beču nismo imali svoj teatar a uvek je nedostajao.Danas, neki quazi menageri dovode neke predstave bez izbora i sluha za koga i šta?. Tužan kraj teatarskog života u današje vreme i u ovoj zajedničkoj Evropi. Kakva je to Evropa kada kultura nema podršku.