Српски институт глас српског народа у Вашингтону

"Ми морамо да будемо део дебате и да дозволимо да се чује српски глас, не само данас већ и у будућности. Свака српска генерација има одговорност да уради све што је могуће да одржи културу за коју су се наши преци жртвовали", истакла је Данијела Сремац, говорећи о разлозима оснивања Српског института у Вашингтону.

Српски институт у Вашингтону је нова институција која окупља истраживаче са мисијом да "стварају, преносе и промовишу фер и јасну политику Сједињених држава на Балкану, засновану на принципима једнакости и објективности са циљем одржавања просперитета, стабилности и избегавања конфликата у региону", стоји на сајту Српског института, где су такође наведена имена чланова Оснивачког комитета: Алекс Мачаски, Бранко Терзић, Данијела Сремац, Обрад Кесић и Јасмина Вујић.

O разлозима оснивања Српског института и неопходности постојања такве институције у Вашингтону, говорила је Данијела Сремац (Danielle Sremac), један од оснивача.

"Током последњих година српски народ је стекао утисак да је америчка политика против њих и да подржава друге етничке групе са Балкана и да се овај став вероватно неће променити. Међутим, сматрам да знамo што је амерички став био неповољан за Србе. А то је из једноставног разлога што се српски глас мало чуо у Вашингтону где су се те одлуке доносиле. Из тог разлога смо основали Српски институт, као одговор на недостатак српских интереса овде у Вашингтону, што је била ситуација још од распада Југославије па до данас.

Ако поредимо ову ситуацију са етничким групама са Балкана, на пример са Бошњацима који живе у Америци, или дијаспора албанског порекла, хрватска дијаспора, Македонци..они су основали своје Канцеларије у Вашингтону и дуго година већ раде на промовисању њихових ставова у Вашингтону који утичу на америчку спољну политику.

Све етничке групе бивше Југославије осим Срба имају своје Канцеларије у Вашингтону и редовно присуствују дебатама и догађајима који се односе на Балкан. Они презентују своја мишњења свакодневно и већ знатни број година обликују америчку политику у правцу који им одговара, који је једностран јер не укључује ставове српског народа.

Вашингтон треба да чује српски глас

Да би се успоставила нека равнотежа, Српски институт представља глас српског народа у Вашингтону. Желимо да презентујемо информације настале током састанака или конференција, и да преко видео снимака, књига и анализа помогнемо свима у Вашингтону и направимо равнотежу у разумевању битних питања која се односе на Балкан.

Веома је битно представити добре информације у Вашингтону, тамо где се одлуке доносе сваки дан и које утичу на будућност српског народа. Овде се налазе сви који у америчкој Влади раде на питањима везаних за Балкан, чланови Конгреса, њихови саветници и све особе које раде у комитетима Конгреса, особе из Стејт Департмента, саветници у Белој кући...

Један од извора утицаја на америчку политику су институције које се зову "think tank". Има дванаест таквих институција у Вашингтону у којима раде експерти и бивши амерички званичници, који воде дебате, конференције, издају радове и информације у вези битних питања америчке спољне политике, а које америчка влада узима у обзир.

Значи веома је битно присуствовати дебатама где се често нађу и представници разних етничких група са Балкана, где је место да покажемо и аргументе који представљају интересе српског народа.

Сарадња са релевантним институцијама 

Наравно, Српски институт планира да одржи и своје дискусије у вези битних српских питања. Планирамо да будемо присутни и на догађајима који организују Универзитети за спољну политику у Вашингтону а један од циљева је и да одржавамо и контакте са медијима који утичу на светско и америчко мишљење. Планирамо такође да сарађујемо са другим важним институцијама у Вашингтону, као што су Светска банка, ММФ, наравно са свим амбасадорима...

Сви покушавају да се чују њихова мишљења и која група нема присутност у овако битном граду пропустиће прилику да утиче са својим гласом и аргументима на америчку политику.

Дуг према прецима и потомцима

Ми морамо да будемо део те дебате и да дозволимо да се чује српски глас, не само данас већ и у будућности. Свака српска генерација има одговорност да уради све што је могуће да одржи културу за коју су се наши преци жртвовали. Не би требало да будемо она генерација која није успела да уради све што може да помогне будућим српским генерацијама.

Данас се Србија бори да стекне озбиљније политичко признање и економски просперитет, али нисмо успели да видимо знатан напредак или помак по питању проблема у БиХ и на Косову. Вашингтон је креирао погрешну политику на Балкану без свеобухватних информација. Морамо да остваримо јаку присутност у Вашингтону, треба да радимо заједно, да преокренемо погрешна гледања и неправде у прошлости, да развијемо нове идеје и решења како би саградили напреднију будућност за српски народ у свим крајевима", рекла је Данијела Сремац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво