Јавно слушање о нострификацији диплома

У организацији Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, у Скупштини Републике Србије данас ће бити одржано јавно слушање на тему „Нострификација диплома“. Почетак је у 11 сати у Малом дому Народне Скупштине.

Српски сити клуб из Лондона је у мају прошле године оформио радну групу која се бави искључиво проблемом признавања иностраних образовних диплома и Наташа Кочиш из Српског сити клуба ће на овом јавном слушању представити резултате рада ове радне групе.

Од оснивања до данас радна група је разговарала са великим бројем „повратника" у Србију као и са релевантним организацијама у Србији и иностранству. Међународна организација за миграције, у оквиру регионалног пројекта који финансирају ЕУ и Развојни фонд Међународне организације за миграције, „Миграције за развој на Западном Балкану", омогућила је Наташи Кочиш, у циљу истраживања, привремени боравак у Београду.

Резултат опсежног истраживања су садашњи извештај, дефинисани проблеми и предлози за даљи рад, од којих су најважнији:

- одвајање процеса признавања диплома зарад даљег школовања од процеса признавања диплома зарад запослења;
- успостављање надлежности за процес признавања диплома зарад запослења у виду нове установе или друге институције;
- успостављање процеса признавања квалификација уз проверу и потврду акредитација академских институција које су издале дипломе;
- стандардизација процеса и ускладјивање критеријума уз промену релевантних закона;
- у процесу признавања квалификација, прихватити листу првих 500 универзитета са "Шангајске листе", на којој се налази и Универзитет у Београду;
- укидање обавезе поседовања радне књижице.

Представници Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону обратиће се у уводном делу и узеће касније учешће у дискусији говорећи о тренутном стању ствари, примерима упоредне праксе, правном оквиру и улози Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у овој теми и конкретним предлозима за решење проблема.

Слушању ће поред посланика из Одбора за образовање, представника Владе Републике Србије, представника Универзитета, присуствовати и представници организација цивилног друштва из земље и дијаспоре, које су се у претходном периоду бавиле овим проблемом. 

Јавно слушање почиње у 11 сати у Малој сали Дома Народне Скупштине.

број коментара 0 пошаљи коментар