Српско организовање у Швајцарској

„Срби и удруживање у Швајцарској - прошлост, садашњост и будућност" назив је радног састанка који је протекле недеље између осталог разматрао будућност кровне организације Срба у Швајцарској. Покренуто и питање односа швајцарских медија према Србима.

У организацији Генералног конзулата Србије у Цириху, одржан је Округли сто на тему „Срби и удруживање у Швајцарској - прошлост, садашњост и будућност". Разговору је присуствовало око педесет представника више од двадесет друштава и удружења Срба у Швајцарској. Циљ округлог стола био је да се оствртом на прошлост нађе решење за опстанак, и бољи рад већ постојећих удружења и клубова.

Састанак је отворила Вера Вукићевић, Генерални конзул која је истакла да је сарадња са дијаспором једна од основних функција дипломатско конзуларних представништава. На основу статистичких података које је изнела, Вера Вукићевић је констатовала да је српска дијаспора у Швајцарској често неактивна и као таква недовољна потпора матици.

На састанку је истакнуто да је од 2006. године евидентиран помак у развоју односа дијаспоре и матице. Присуствовали су вицеконзул Предраг Мандић и свештеник црквене општине Успенија Пресвете Богородице у Цириху, отац Мирослав Симијоновић. Он је нагласио да је однос цркве и државе на најбољем могућем нивоу и да тако треба наставити.

Разматрана је будућност кровне организације тј. Српског Културног Савеза Швајцарске (СКСШ).

Жељко Милићевић, вршилац дужности председника СКСШ-а осврнуо се на прошлост Удружења које је настало у време грађанског рата у бившој Југославији, у сврху подршке и помоћи српском народу.

Већина представника удружења дала је предлог око измене Статута кровне организације, чија се сврха постојања у међувремену променила. Такође су изразили потребу да се младе генерације укључе у управу кровне организације. Скупштина Савеза је заказана за 9. децембар.

Округли сто је отворио и питање односа швајцарских медија према српском народу у Швајцарској.

Бобан Петковић, делегат скупштине дијаспоре, Стојан Стевановић испред Удружења српских привредника Швајцарске и Милка Кајганић из Удружења српских писаца Швајцарске, сложили су се око чињенице да се пишу неистине и полуистине о Србима у Швајцарској.

Вера Вукићевић, Генерални конзул је навела да је више пута слала деманте у новине, али ниједан од њих никад није објављен. Општа констатација се своди на рад на побољшању имиџа наших држављана у Швајцарској, један је од закључака са Округлог стола.

Састанку су поред представника СКСШ-а, присуствовали представници фолклорних и спортских удружења, удружења лекара, писаца, сликара, представници допунске наставе на српском језику, као и представници организације српских студената из Швајцарске који су радо прихватили учешће у дебати и показали добру вољу за учествовањем у побољшању рада клубова и урдужења.

Као закључак отац Мирослав Симијоновић, је навео могућност оснивања Института, који би окупљао младе који би се бавили медијима, културом и фолклором. Такође је понудио коришћење просторија цркве Успенија Пресвете Богородице које су у завршној фази адаптације, осврнувши се на чест проблем удружења око плаћања закупа простора.

„Сматрам да је овај састанак био продуктиван. Направићемо протокол са сублимацијом идеја који ћемо свим окупљеним да проследимо. Подсећам да улога конзулата није да он постане нова кровна организација, већ да помогне и посредује код швајцарских државних органа у интересу српских држављана и удружења", рекла је Генерални конзул на крају округлог стола.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво