Срби траже ревизију Закона о мањинама

Промене у систему финансирања, функционисање мањинских институција, као и заступљеност народности у Парламенту Мађарске, биле су теме разговора Министра за људске ресурсе и мањинских лидера. Срби тражили ревизију Закона о мањинама.

Золтан Балог, министар за људске ресурсе Мађарске је на састанку са представницима 13 земаљским самоуправа мањинских заједница нагласио да би било добро да сви заједно искористе погодност што су мањинска права, образовање и култура сада у надлежности једног министарства.

У вези одржавања институција нагласио je да је Ромска земаљска самоуправа на челу што се тиче броја својих институција, али у томе много не заостају ни остали.

"Важно је да оне добро функционишу, пошто ће се у једном новом кругу на основу тога одлучити да ли су у стању да се баве националном културом и образовањем", рекао је Золтан Балог, који је додао да ће самоуправе у томе имати подршку министарства.

Он је најавио институционалне и законске промене када је реч о систему финансирања, истакавши да влада у том процесу рачуна на сарадњу земаљских самоуправа и на њихово мишљење о планираној трансформацији. Послове које је до сада обављала Фондација „Шандор Векерле", преузеће Министарство за људске ресурсе.

Домаћин састанка је истакао да би већ требало отпочети припреме за реализацију плана да мањине од 2014. годину добију могућност да буду заступљене у Парламенту.

Позвао је присутне да размисле о интерним модалитетима избора њиховог кандидата за посланика. Министар је изразио наду да ће ова иницијатива у околним државама бити примљена позитивно и да ће се представници народности у Парламенту обраћати на свом матерњем језику.

Поред министра Балога и председника земаљских самоуправа народности, на седници је учествовао и нови државни секретар Ђерђ Хелвењи, кога су представници мањина имали прилику лично да упознају, а присутан је био и Чаба Латорцаи, заменик државног секретара.

Састанак је био прилика и да домаћини чују неке од проблема са којима се сусрећу мањинске заједнице, па је тако председник Самоуправе Срба у Мађарској Љубомир Алексов изнео примедбе на нови изборни закон.

Уз подршку председника осталих самоуправа, Алексов је тражио да се ово питање поново стави на дневни ред Парламента и да се дође до решења које ће и малобројним мањинама дати реалну могућност успешног учешћа на парламентарним изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара