Прелиминарни резултати пописа дијаспоре

Према првим резултатима пописа, у иностранству се тренутно налази 294.045 грађана Србије, што је знатно мање у односу на попис 2002. године када је у иностранству евидентирано 420.000 особа.

У иностранству се, према првим резултатима пописа, тренутно налази 294.045 грађана Србије, што је знатно мање у односу на попис 2002. године када је у иностранству евидентирано 420.000 особа.

Љиљана Ђорђевић, шеф одсека за спровођење пописа у Републичком заводу за статистику је рекла да ће део оних који су евидентирани у иностранству бити урачунат у становништво Србије, када се утврди да ли су они тамо само привремено, односно у периоду до годину дана.

Након пописа 2002. године 17.000 особа из иностранства, које су у некој од других земаља боравиле до годину дана, након повратка у земљу укључене су у стално становништво Србије.

Колико ће "повратника" сада бити укључено у овдашње становништво зависи од обраде података, дужине одсуства, намере и учесталости враћања, наводе представници завода.

Ђорђевићева наводи да би у виду требало имати и да су особе у иностранству ове године пописиване на другачији начин него раније и изјаве о њима пописивачи су добили искључиво преко чланова домаћинстава који су остали у земљи.

Током претходних пописа, то је учињено преко дипломатско-конзуларних представништава, цркава и удружења грађана који су грађанима у иностранству слали упитнике.

Иначе, према првим резултатима пописа, у Србији живи 7.120.666 становника, што је 377.335 мање становника него пре девет година.

Представници Републичког завода за статистику рекли су приликом представљања првих резултата да је до смањења броја становништва дошло пре свега услед негативног приодног прираштаја, бојкота грађана албанске националности на југу Србије и миграција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара