Да се не заборави!

У Инсбруку је по други пут одржана „Антифашистичка шетња“ у организацији Renner Institutа на којој је учествовала и Српска Православна Омладина Инсбрук - СПО(Ј)И. Посебан акценат ове године је стављен на хуманост Диане Будисављевић, која је из усташких логора, током другог светског рата, спасила 12 000 српске, јеврејске и ромске деце.

У Инсбруку је по други пут одржана „Антифашистичка шетња" у организацији Renner Institutа на којој је, као и прошле, 2010. године, учествовала Српска Православна Омладина Инсбрук - СПО(Ј)И.

Циљ ове "Антифашистичке шетње" је борба против фашизма, као и подсећање на страдање невиних у погрому 9.11.1938. године, као и свих жртава Другог светског рата у Инсбруку, међу којима су били Јевреји, Срби, Роми и други народи. Посебан акценат, ове године, је стављен на дело Диане Будисављевић, која је спасила 12.000 српске, јеврејске и ромске деце из усташких логора током Другог светског рата.

Шетњу је и ове године предводио Марко Милорадовић, члан удружења СПО(Ј)И, водећи учеснике на најважнија места на којима је страдао недужан народ за време Другог светског рата у Инсбруку.

О делу велике хероине, Диане Будисављевић је говорила Маријана Милошевић студент германистике на универзитету у Инсбруку и Милостива Миливојевић, чланица СПО(Ј)И из Вергла.

Шетња је започета окупљањем испред синагоге (ул. Sillgasse 15) у Инсбруку, где су сви присутни чули податке о том месту, након чега су кренули у обилазак зграда у којима су страдале јеврејске породице, као и разних спомен-обележја, посвећена свим страдалим народима током Другог светског рата на подручју града Инсбрука.

Једна од посебно интересантних тачака шетње, била је зграда рођења Диане Будисављевић, која се налази у најпознатијој пешачкој зони у аустријској покрајини Тирол, у Maria-Theresien-Strasse, испред које је Маријана Милошевић одржала кратко предавање о једној жени, Аустријанки, која је 1891. рођена на том месту, у згради, која и дан данас носи натпис „OBEXER HAUS" (Обексер је девојачко име Диане Будисављевић), а у којој се данас налази књижара Tyrolia.

За време Другог светског рата из усташких логора спасила је 12.000 српске, јеврејске и ромске деце. О овом хуманом делу дуго се ћутало, иако је ова хероина заслужила да јој се име спомиње у историјским књигама, а да њено дело буде одржано у сећању свих нас!

Скупштина града Инсбрука једногласно је прихватила заједничку иницијативу Српске Православне Омладине Инсбрук и Антифашистичког покрета Тирола, да се Диани Будисављевић постхумно додели орден за њено хуманитарно дело. Орден II степена града Инсбрука биће јој додељен до краја године.

Учесници су видели и зграду у којој је Диана Будисављевић живела до смрти 1978. године у улици Anichstrasse, након чега су се упутили ка западном инсбрушком гробљу, где је одата пошта свим жртвама Другог светског рата и Диани Будисављевић, која ту почива.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво