Квиз знања у Тиролу

Квиз знања, 35. по реду, и 9. Ревија културе српске деце у Аустрији, ове године организована је у покрајини Тирол. Домаћин је био српски клуб "Петар Кочић Змијање" из Фигена. Такимичило се у седам дисциплина, а у укупном пласману најбољи су били представници српског клуба "Кнез Лазар" из Гмундена.

Једна од највећих манифестација под покровитељством Савеза Срба у Аустрији, 35. Квиз знања и 9. Ревија културе деце у Алпској Републици, ове године организована је у покрајини Тирол. Домаћини из српског клуба Петар Кочић Змијање из Фигена, угостили су екипе, представнике Заједница и бројне госте у прелепој дворани у Шилтерсу.

Такимичило се у седам дисциплина, а у укупном пласману најбољи су били представници српског клуба Кнез Лазар из Гмундена.

У најважнијој области Квизу знања, прво место поделили су културно-спортска Заједница Срба из Салцбурга и чланови домаћина Петар Кочић. Ивана Предојевић, Милица Јанковић, Николина Јалић, Габриела Пећанац и Мариа Стојишић из Салцбурга као Младен Илић, Александра Регојевић, Јелена Ковачић, Сара Милекић и Тамара Мушић били су на крају изједначени.

Заједница из Беча у саставу Никола Капетановић, Марко Алексић, Давид Маковић, Стана Војновић, затим Заједница из Ворарлбер који су чини Михаел Јанковић, Сандра Дејанац, Душица Евић, Давид Милојевић и Милош Живковић, као и чланови Кнеза Лазара из Гмундена, Ђорђе Петровић, Александра Јеремић, Мартина Ливњак, Данијела Гојковић и Анабела Божић поделили су друго место.

Бамби из Беча у саставу Јована Цветковић, Марија Алексић, Катарина Тасић, Вукашин Стевановић и Јелена Чуде, био је трећи.

У рецитовању је победио Раденко Предановић (Кнез Лазар), а у казивању монолога Драгана Тодоровић (КСЗС). У цртању је био најбољи Милан Станић (Кнез Лазар), у вајарству Маринко Марковић (Бамби Беч), у музици Данијел Јолџић (Ворарлберг). У фолклору су прво место освојили Бамби Беч, Јединство Беч, Мокрањац Беч.

Анђела Лукић члан Заједнице из Беча добила је посебну награду да за рецитацију. Она је рецитовала стихове из романа Веселина Џелетовића Павлова, Српско срце Јованово.

Радове деце је оцењивао посебан жири од шест чланова. Њих троје је допутовало из Новог Сада, а остала три члана су била из Аустрије.

Приредбу у Тиролу увеличали су својим наступом чланови кулутрно-уметничког друштва Светозар Марковић из Новог Сада.

Међу бројним гостима били су и представници наше дипломатије у Аустрији на челу са Оливером Старчевић, конзулом из Салцбурга, Александар Столић, свештеник парохије српске православне цркве из Куфштајна, Драгољуб Давидовић, градоначелника Бања Луке, Милорад Торалковић, председник српске Заједнице у Тиролу. Квиз је званично отворио Драгиша Васиљевић, председник Савеза Срба у Аустрији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара