Спомен-биста Доситеја Обрадовића у Темишвару

У оквиру "Дана српске културе" у Алеји великана, у Темишвару је откривена спомен-биста српског просветитеља Доситеја Обрадовића.

Спомен-биста српског просветитеља Доситеја Обрадовића откривена је у Темишвару, у Алеји великана, у оквиру манифестације "Дани српске културе".

"Доситеј је на најбољи начин показао да се може бити и Европљанин и припадник своје нације", рекао је Милорад Ђурић, војвођански секретар за културу при откривању бисте.

Навео је да је биста, постављена недалеко од родног места Доситеја Обрадовића, начин да се одужи дуг просветитељу.

"Иако је живео пре два века, Доситеј је у извесном смислу наш савременик јер сва питања о којима је размишљао, важе и данас", оценио је Ђурић.

Георге Ћуханду, градоначелник Темишвара рекао је да је постављање спомен-бисте знак подршке румунских власти очувању културног и националног идентитета Срба у Румунији.

У Чакову, Доситејевом родном месту, приређен је програм поводом обележавања две стотине година од његове смрти.

Доситеј је рођен као Димитрије Обрадовић 1739. или 1742. године. Он се замонашио 1758. године у сремском манастиру Хопово, где је добио монашко име Доситеј.

Одатле је отишао у Далмацију, где је три године провео као учитељ, да би затим кренуо у свет, учећи се на изворима просвећености. Путовао је по Грчкој, Албанији, Италији, Румунији, Немачкој, Бечу, Братислави, Паризу, Лондону.

Био је први српски просветитељ и писао је дела у том духу, као што су "Писмо Харалампију", "Живот и прикљученија", "Совјети здраваго разума" и "Басне". Аутор је и свечане песме "Востани Сербие".

Доситеј је био први министар просвете у обновљеној српској држави, након Првог српског устанка. Умро је 1811. године, у Београду.

Манифестација "Дани српске културе у Темишвару" траје од 8. до 14. новембра и обухвата филмски, књижевни, музички и ликовни програм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи