Сећање на Теслу у Прагу

У оквиру Дана српске културе у Прагу, откривена је спомен-плоча Николи Тесли, на згради у самом срцу Прага, крај Вацлавског трга, где је Тесла неко време живео. "Циљ нам је да осветлимо све појединости и отргнемо од заборава чињенице које су обележиле животни пут научника", рекао је приликом откривања плоче министар Срђан Срећковић.

Чешка престоница Праг подсећа на своје везе са великаном науке Николом Теслом новом спомен-плочом на згради у самом срцу Прага, крај Вацлавског трга, где је Тесла неко време живео.

Спомен-плочу је у оквиру Дана српске културе у Прагу открио Срђан Срећковић, српски министар за дијаспору заједно са Витезславом Јандаком, бившим чешким министром културе, сада послаником опозиционох социјалдемократа.

"Лик Николе Тесле и грандиозност његовог дела и данас изазивају осећање дивљења и поштовања. Циљ нам је да осветлимо све појединости и отргнемо од заборава чињенице које су обележиле животни пут научника који је дао епохални допринос у развоју модерне науке", казао је Срећковић.

Министар је такође рекао да је поносан што у Чешкој живи више од 3.500 Срба, а да је међу њима и велики број представника интелектуалне дијаспоре са врхунским каријерама, саопштило је министарство за дијаспору.

Дани српске културе у Прагу су бијенална манифестација коју организује уз финансијску помоћ града Прага, Српско удружење Свети Сава регистровано као представник српске мањине у Чешкој.

Милан Стех, председник Сената из редова опозиционих социјалдемократа прихватио је да он ове године буде покровитељ Дана српске културе.

Током њих су од 1. до 11. новембра одржане у Прагу литерарне вечери српских афоризама и песникиње Маријане Булатовић, гостовао филм "Монтевидео - бог те видео", отворена изложба избора радова припадника српске дијаспоре и представљена књига чешког публицисте српског порекла Рајка Долечека "Разговори са Ратком Младићем".

Манифестација је завршена управо откривањем двојезичне спомен плоче Николи Тесли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи