Турска штити своју дијаспору

Ускоро би турска дијаспора, која се узимањем држављанства земље у којој живи одрекла турског пасоша, требало да добије скоро иста права као и домицилно становништво.

Турци, који у земљама попут Немачке узимањем тамошњег држављанства морају да се одрекну турског пасоша, ускоро би у Турској требало да добију скоро иста права као и домицилно становништво.

Одговарајућу реформу најавио је Бекир Боздаг, потпредседник турске владе задужен за сународнике у дијаспори, а измена закона треба да се наведе још већи број Турака да узму немачко држављанство.

Турци, који су узели страно држављанство по испису из турског, већ су у матичној земљи добијали такозвану "плаву карту", као документ.

Реформом би та "плава карта" треба да буде изједначена са службеним турским документима по свим питањима свакодневнице и администрације.

Тиме би Турци, који поседују страно држављанство, од стране државних институација као што су катастар или нотари, били третирани као домаћи држављани, објаснио је Боздаг.

Влада у Берлину, како је навео, подржава ову измену закона. Циљ је да се Турцима који дуго живе у Немачкој олакша одлука о узимању немачког држављанства.

Прошле године је, према подацима Статистичког завода, око 26.000 Турака узело немачко држављанство, а 2004. поређења ради, то је учинило њих више од 40.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се