Читај ми!

Попис се прекида због Албанаца

Пројектовани број албанске етничке заједнице није било могуће достићи. Коалиција ВМРО-ДПМНЕ договорила се да одложи попис.

Договором македонско-албанске коалиционе двојке ВМРО-ДПМНЕ, лидера и премијера Николе Груевског и Демократске уније интеграција (ДУИ) Аљија Ахметија, утврђена је политичка сагласност да се попис становништва у тој земљи одложи.

Како је објављено у ноћи између 11. и 12. октобра, коалициони партнери у власти сложили су се у констатацији да је у досадашњем току пописа, на само три дана пред окончање операције, било доведено у питање „постизање" жељеног броја припадника етничких заједница, пре свега Албанаца, па је због тога одлучено да се даље пребројавање прекине.

Према закључку после сусрета коалиционих партнера у власти, како је пренела скопска телевизија Канал 5, „ако би се дозволило да попис буде окончан, не би се добио реалан број становника", посебно етничких заједница.

Посебно је проблематична била бојазан Албанаца да не би био испуњен проценат од 25,2 одсто, колико је, наводно, било припадника те нарастајуће мањине у Македонији на последњем попису 2002. године.

На поменутој телевизији пренете су „владине информације", да ће Влада Собрању (скупштини) доставити предлог за доношење закона о прекиду пописа.  Додаје се да се таква одлука оправдава чињеницом да је то резултат „владиног решења да се у Македонији спроведе реалан попис" и да се „не дозволи било какво кршење пописне методологије".

Из опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ), затражена је одговорност владајућих странака, посебно премијера Николе Груевског, због скандалозног прекида пописа. На то је из владајуће ВМРО-ДПМНЕ узвраћено да је одговорно политичко окончање статистичке операције која тече изван закона, уместо да се дозволи да се, као на прошлом попису 2002., у Македонији „региструје" 120.000 непостојећих Албанаца.

Датум новог пописа у Македонији није договорен, али је већ сигурно да ће та статистичка операција „почети изнова", а да досадашњи учинак на прекинутом попису неће важити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи