Читај ми!

Невладине организације траже референдум

Мрежа невладиних организација за заштиту српског идентитета у Црној Гори затражила је расписивање референдума на коме би грађани одабрали службени језик, химну и државну заставу, јер, према њиховом мишљењу, постојећи симболи једино служе подели међу грађанима.

Мрежа невладиних организација за заштиту српског идентитета у Црној Гори затражила је расписивање референдума на коме би црногорски грађани одабрали службени језик, химну и државну заставу.

Дарко Рашовић, координатор Мреже, казао је да су важећи државни симболи наметнути од стране владајуће коалиције и да једино служе подели међу грађанима Црне Горе.

"Предлажемо, као једино демократско решење, расписивање референдума, на коме би се грађани Црне Горе слободно изјаснили и одабрали службени језик, химну и државну заставу. Исказану вољу грађана на референдуму о тим питањима потом треба уписати у Устав Црне Горе", навео је координатор Мреше невладиних организација за заштиту спрског идентитета у Црној Гори.

Рашовић сматра да би се прихватањем референдума о спорним идентитетским питањима дала могућност за помирење грађана Црне Горе.

"Тиме би се и европској заједници показало да у Црној Гори има демократских капацитета за цивилизовано решавање спорних питања", казао је Дарко Рашовић.

Мрежа, рекао је Рашовић, позива црногорског председника Филипа Вујановића и премијера Игора Лукшића да зауставе даље поделе у Црној Гори у вези са идентитетским питањима.

"Позивамо председника државе и премијера да помогну да се дође до политичког договора о промени Устава или да се заложе за расписивање референдума о службеном језику и државним симболима и тако утичу да се зауставе поделе у Црној Гори".

Мрежа окупља више од четрдесет невладиних организација које се баве заштитом српског националног идентитета у Црној Гори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи