Читај ми!

“Шљивик” на РТС Сателиту

Нову емисију изворне народне музике, такмичарског карактера, "Шљивик", чијa је припрема у току, гледаћете и на сателитском програму Радио-телевизије Србије. Емисија приказује богатство традиционалне културе Србије, народно стваралаштво, посебно у домену вокалног, инструменталног и играчког извођења.

Замишљена као својеврсна етновизија, емисија ће бити забавно-едукативног карактера, реализована савременим медијским изразом. Емисија Шљивик даће велики допринос очувању и популаризацији музичког народног блага Србије, а приказиваће се на сателитском програму Радио-телевизије Србије.

Серијал од 13 емисија представиће најталентованије извођаче из девет градова (општина - округа), у домену изворне вокалне, инструменталне и играчке традиције, као и младе таленте - вокалне солисте. Свака од првих девет емисија представиће извођаче-такмичаре неког града и околине.

Најбољи представници из једног града иду даље у полуфинале, где ће се градови међусобно такмичити (3 полуфиналне емисије). На крају је финална емисија где ће се изабрати најбољи у свим категоријама.

Емисије ће се реализовати у студију са Народним оркестром или Народним ансамблом РТС-а, публиком, жиријем и водитељима. У току емисије приказаће се прилози снимљени на аудицијама као и туристичке разгледнице базиране на културним и етнолошким знаменитостима краја из ког долазе извођачи-такмичари.

Такмичење је замишљено у четири категорије:

Вокални солиста уз оркестар

Изворна певачка група

Солиста на традиционалном инструменту

Традиционална игра

Сви извођачи-такмичари изводиће изворну музику краја одакле долазе.

Извођаче-такмичаре оцењиваће трочлани стручни жири: признати певач народне музике, етномузиколог и кореограф. Они ће на стручан начин коментарисати наступе извођача и тако ће серији дати едукативни карактер.

Контакт: 011/321-1263, sljivik@rts.rs

Правила и пропозиције емисије "Шљивик"

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи