Читај ми!

Без Пекића, Ћосића, Бећковића...

У програму за основну школу и гимназију за Наставни предмет црногорски језик и књижевност, дошло је до изостављања писаца добитника "Његошеве награде".

Писци који су раније у црногорским школама изучавани у оквиру наставног предмета српски језик и књижевност, сада су у новом наставном предмету црногорски језик и књижевност потпуно занемарени или се појављују спорадично.

Професор књижевности Босиљка Томић казала је да у Наставном програму за основну школу у Црној Гори више нема Михаила Лалића, Оскара Давича, Борислава Пекића, Добрице Ћосића и Матије Бећковића.

"Неки од њих, попут Бећковића, нису уврштени ни у Наставни програм за гимназију. Велика песникиња и добитница "Његошеве награде" 1984. године Десанка Максимовић у наставном програму за основну школу заступљена је само два пута, у петом и осмом разреду, а раније је њено дело било заступљено у свим разредима, почев од првог", рекла је Томићева.

У Наставном програму за основну школу изостављени су многи писци из Србије на чијим делима су се, до сада, образовале генерације црногорских ученика.

„У првом разреду више нема Јована Јовановића Змаја и његове песме Мати, Десанке Максимовић - Хвалисави зечеви и Бајка о лабуду, Мире Алечковић - Ветар сејач, Стевана Раичковића - Цртанка. У програму за други разред више нема Јована Јовановића Змаја, Мире Алечковић, Добрице Ерића и Доситеја Обрадовића", навела је Томићева.

Трећи разред остао је без песама Бранка Радичевића, Јована Јовановића Змаја, Војислава Илића, Десанке Максимовић, Душана Радовића, Бранислава Црнчевића, Добрице Ерића, Љубивоја Ршумовића и Милована Данојлића. У четвртом разреду нема песама Војислава Илића, Стевана Раичковића, Добрице Ерић и Јанка Веселиновића. Пети разред без песама - Ђачки растанак од Бранка Радичевића и Дечак и пас од Данила Киша.

"У преосталим разредима основне школе више нема Милана Ракића и његове песме - Симонида, Владислава Петковића Диса, Симе Пандуровића, Милутина Бојића и његове Плаве гробнице, Јанка Веселиновића - Хајдук Станко, Ђуре Јакшића, Милоша Црњанског - Ламент над Београдом", истакла је она и додала да је и избор из народне поезије оскудан и недовољан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара