Читај ми!

Западно образовање - локално искуство

Овогодишња летња пракса студената из иностранства, након прошлогодишњег боравка у министарствима, обавља се у локалним самоуправама. Међусобно упознавање одвијаће се на обострану корист, изјавио је министар Срећковић приликом гостовања у "Јутарњем дневнику" РТС-а.

Гостујући у Јутарњем дневнику поводом почетка нове фазе пројекта „Упознај државу Србију" у оквиру којег ће српски студенти са светских универзитета обављати праксу од 14. до 29. августа у осамнаест општина и градова широм Србије, Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре, нагласио је да пројекат указује на политичку опредељеност ка децентрализацији. Двонедељни боравак студената у органима локалне самоуправе треба да донесе обострану корист.

„Када говоримо о потенцијалим инвеститорима из дијаспоре, генерално о страним инвеститорима, врло често се као један од проблема наводи проблем са администрацијом и локалном самоуправом. Зато мислим да је корисно да ти студенти, који су стекли знања по западним критеријумима и стандардима, упознају како функционишу локалне самоуправе и да дају конкретне предлоге за унапређење њиховог рада даље", рекао је Срећковић и најавио, након завршетка праксе на локалу, радионицу на којој ће се дефинисати предлози за унапређење даљег рада на нивоу локлане самоуправе.

Срећковић је, такође, навео да су се у току одабира општина трудили да изаберу општине из свих делова Србије, од Врања до северног дела Војводине. Одабране локалне самоуправе су Врање, Крагујевац, Панчево, Пожаревац, Сомбор, Чачак, и већи број општина - Апатин, Велико Градиште, Врњачка Бања, Земун, Инђија, Неготин, Нови Бечеј, Параћин, Рума, Сокобања, Ћуприја и Уб.

Искуство студената који су навикли да размишљају и комуницирају на другачији начин, нада се Срећковић, биће корисно овим локалним самоуправама.

„Верујем да ће их боравак у Србији подстаћи у томе да интензивније размишљају о повратку у земљу. Ја као министар који се труди да мотивише младе људе из иностранства да се врате у Србију, никад не говорим да је Србија идеална, нити да је овде савршено, али желим да нагласим да у једном временском периоду можемо заиста да видимо да је постигнут напредак", рекао је Срећковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара