Читај ми!

„Закон снова“ за илегалне имигранте

Гувернер Калифорније Џери Браун потписао је закон којим се дозвољава илегалним имигрантима да примају приватно финансиране стипендије како би похађали државне универзитете и колеџе.

„Закон снова" (Dream Act), закон који је државни парламент усвојио почетком овог месеца, има за циљ да помогне илегалним имигрантима који су стекли дипломе после похађања најмање три године Више школе у Калифорнији.

Доношење те мере у Калифорнији уследило је три дана након што су противници сличног закона у држави Мериленд прикупили довољан број потписа за организовање државног референдума којим би се Закон повукао.

„На крају, ако желимо да идемо даље као јако друштво са једнаким могућностима за све, мораћемо да инвестирамо у наше људе", рекао је гувернер Калифорније Браун, демократа, на церемонији потписивања у библиотеци „Комјунити колеџа" у Лос Анђелесу.

Калифорнијски закон добио је име по предлогу закона који је усвојио Конгрес којим се младим имигрантима без докумената, који су живели у САД најмање пет година, пружа могућност да стекну држављанство кроз похађање колеџа или кроз војну службу.

Критичари кажу да „Закон снова" Калифорније илегалним имигрантима даје лажну наду због тога што се њихов статус неће променити после дипломирања на колеџу и они и даље неће моћи да добију легално запослење.

Међутим, двадесетогодишњи Џулијан Ривера, студент Универзитета Калифорније у Берклију који је илегално ушао у САД из Мексика са својим родитељима када је имао дванаест година, каже да би та мера људима као што је он могла олакшати да остану у школи.

„Није важно одакле долазиш, није важно које је твоје порекло, важно је само да имаш страст за нечим и да то желиш да радиш. Ово је земља која нам је дала ту слободу", каже Ривера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара