Читај ми!

Београд - тренуци архитектуре

У Бечу отворена изложба о архитектури Београда, као део циклуса изложби под називом Архитектура у торњу Ринг, у организацији Бечке осигуравајуће групације.

Тема изложбе "Београд - тренуци архитектуре" су Београд и његова архитектонска блага. На укупно око 70 панела са бројним илустрацијама, и до сада необјављеним материјалима, приказане се најзначајније грађевине Београда из три периода. Градски планови и панорамски снимци у виду дигиталног отиска на зидовима стварају позадину и приказују Београд визуелно присутним. Макете значајних грађевина као и оригинални експонати заокружују приказ архитектонске сцене Београда.

 

Изложба је једна у низу изложби под називом Архитектура у торњу Ринг, у организацији "Vienna Insurance Group". Циљ овакве презентације је да се на основу неколико репрезентативних примера класичне модерне истакну грађевински врхунци од краја Другог светског рата до данас.

Врхунске тренутке архитектуре Београда током двадесетих и тридесетих година моделовала је прошлог века група архитеката модерног правца коју су 1928. године основали Бранислав Којић, Милан Злоковић, Јан Дубови и Душан Бабић. Од тридесетих до шездесетих година у класичне представнике поред поменутих убраја се и Драгиша Брашован. Београдске грађевине Милана Злоковића, који је својим радом у највећој мери утицао на архитектуру града у периоду између два светска рата, део су изванредних момената архитектуре. Личност која је постала узор у архитектури Београда је Никола Добровић. Зграда бившег Генералштаба је саграђена на основу његовог нацрта и представља једини Добровићев пројекат реализован у Београду, али уједно и његово најважније дело.

Велики новобеоградски пројекти обележили су период педесетих и шездесетих година. Међу најзначајније представнике генерације која је следила осниваче модерне спадају Михајло Митровић, Богдан Богдановић, Алексеј Бркић и Иван Антић. Бранислав Митровић професор Архитектонског факултета и даље активно креира београдксу архитектонску реалност, а недавно су у Београд пристигла двојица архитеката из Аустрије, Борис Подрека и Волфганг Чапелер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се