Читај ми!

Годишњица Срба у Словачкој

Свечаностима у Братислави присуствовао Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре. Срећковић се састао са Рудолфом Хмелом, потпредседником словачке Владе.

Обележена прва годишњица добијања статуса националне мањине за српску заједницу у Словачкој и 500-годишњице организованог присуства Срба на територији данашње Словачке. Свечаностима у Братислави присуствовао Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре.

Срећковић се састао са Рудолфом Хмелом, потпредседником словачке Владе. Потврђена је добра сарадња двеју држава у области поштовања људских и мањинских права и констатован напредак у билатералним односима две државе.

"За српску заједницу у Словачкој и државу Србију веома је значајна чињеница да је нашем народу признат статус националне мањине у пријатељској Словачкој, чиме је стекао и заштиту кроз међународно право и међудржавне споразуме о заштити права националних мањина у њиховим активностима против појава дискриминације по основу националности, језика, вере, писма, политичког или другог убеђења, социјалног порекла, или по било којем другом основу", рекао је Срећковић.

„Српски народ, кроз лојалност словачкој држави, на достојанствен и веома квалитетан начин учествује у културном и друштвеном животу ове државе", додао је Срећковић и похвалио активности и однос словачке мањине према институцијама и држави Србији. Том приликом издвојио је Национални савет Словака у Србији и њихову изванредну сарадњу са нашим институцијама.

Министар вера и дијаспоре је захвалио властима Словачке Републике за доследан став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и уважавању интегритета и територијалног суверенитета Србије на делу своје територије на Косову и Метохији.

Срећковић је говорио и на свечаном пријему који је одржан у Народној скупштини Републике Словачке у Братислави, а посетио је и удружења наших људи у словачкој престоници.

Према незваничним проценама, у Словачкој живи око 2.500 наших људи, а већина припадника наше дијаспоре концентрисана је у три региона - Братиславском, Нитранском и Кошичком, односно, у главним градовима ових региона. Наши држављани у Словачкој углавном су средње и високе стручне спреме. Баве се приватним бизнисом или раде за словачке или стране компаније.

Посебну категорију чине наши држављани, припадници словачке националне мањине у Србији, који у Словачку махом долазе да студирају на основу стипендија словачке Владе и после завршених студија остају да живе у Словачкој, наведено је у саопштењу Министарства за вере и дијаспору, а поводом сусрета у Братислави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво