Сликарски изазов Петра Омчикуса

У Културном центру Србије у Паризу, од 16. априла до 16. маја, отворена изложба Омчикусових дела, кратак пресек његовог стваралаштва.

Изложба „Сликарски изазов" представља тридесет дела из приватне колекције Петра Омичикуса, који са супругом Косом Бокшан живи у Паризу од 1952. године.

Омчикус је у младости започео сликарску каријеру фигуративним периодом, затим се отиснуо у апстракцију, да би свој зрели израз пронашао у новој фази фигуративног сликарства. 

Теме Омчикусових слика произилазе из живота, јер он и јесте сликар живота. Портрети, музичари, дрво у цвату, грожђе, маслине, атеље, град, морски пејзажи, рибе, фудбалери, фризерски салон... Његова бунтовничка природа нагони га да у своје сликарство уведе ангажоване теме. Taкo настају дела као што су Критичари или Навијачи.

Дубоко погођен савременом историјом своје земље, Омчикус слика дела попут Кројачи историје, До виђења, Југославијо, Олуја над Београдом, Он увек бије... У свом раду, Омчикус се служи класичним сликарским медијумима (четка, уљане боје и платно). Снажан потез и палета јарких боја доминирају и његовом стваралаштву дају унутрашњи набој.

"Налазимо се пред делом Петра Омчикуса, великог уметника и великог пријатеља свог народа. Ближи се тренутак када ћемо прославити 60 година његовог стваралаштва у Француској. Иако је заједно са својом супругом Косом Бокшан изабрао Париз за свој нови дом 1952. године, обоје су одржавали врло јаку везу са својом отаџбином, Србијом. Од самог оснивања Културног центра некадашње Југославије, данас Србије, у Паризу, Петар и Коса су били верни посетиоци, увек спремни да саслушају саговорника, да дају своје мишљење и савет, да поделе радост, али и да пруже несебичну подршку у најтежим тренуцима", наводи се у саопштењу Културног центра Србије у Паризу. Изложбу је отворио Душан Батаковић, амбасадор Србије у Француској.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво