Милица Ђорђевић у дворани Лисински

Дело српске композиторке Милице Ђорђевић, "Пут белих костију" за симфонијски оркестар, премијерно ће бити изведено на "Светским данима нове музике", 14. априла у дворани Лисински у Загребу.

Композиција Милице Ђорђевић "Пут белих костију" представљаће српски одсек Међународног друштва за савремену музику, на "Светским данима нове музике" у Загребу. Дело младе српске композиторке извешће симфонијски оркестар ХРТ-а под диригентском палицом маестра Луке Пфафа. Композиција "Пут белих костију" резултат је недавног истраживања Ђорђевићеве, а инспирацију је пронашла у поезији јапанског песника Башоа.

"Његова поезија је драматична и преувеличава хумор или депресију, екстазу или конфузију... Ови драматични изрази имају парадоксални карактер, јер хумор или безнађе, које он изражава, нису ту да би се веровало у могућности људског бића и да га славе, већ  "ништавност" човека излази у први план", каже Милица.

Милица Ђорђевић има 27 година. Дипломирала је композицију на Факултету музичке уметности у Београду, где је завршила и снимање музике, тонску режију и специјални курс електронске музике. Специјалистичке студије завршила је на Националном конзерваторијуму стразбуршког региона, у класи Ивана Феделеа. Професионално усавршавање наставила је у Паризу, где је похађала студијски програм електронске и компјутерске музике. Тренутно је на последипломским студијама у Берлину.

Милица је учествовала и на многим мајсторским курсевима, фестивалима и такмичењима. Добитник је великог броја награда, признања и стипендија. Сарађивала је са истакнутим ансамблима и музичарима, а њена дела су извођена и емитована у Србији, Француској, Немачкој, Белгији, Италији, Аустрији, Холандији, Великој Британији, Македонији. Бави се и примењеном музиком - Битеф театар, БЕЛЕФ, Позориште Душко Радовић, Ужичко народно позориште. Активна је као организатор концерата савремене уметничке музике, на којима наступа у својству композитора и извођача. Један је од идејних твораца и главних организатора фестивала студената композиције КOМА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво