Радна тела Скупштине дијаспоре

Најављено формирање Економског савета, Савета за статусна питања и Савета за културну, просветну, научну и спортску сарадњу, радних тела Скупштине дијаспоре.

На основу Закона о дијаспори и Србима у региону, до следеће Скупштине дијаспоре која је планирана у јулу ове године, очекује се формирање три стална радна тела скупштине: Економског савета, Савета за статусна питања и Савета за културну, просветну, научну и спортску сарадњу. Како ствари за сада стоје конститутивне седнице савета заказане су за 21. април и тада ће бити изабрани председници сва три савета, а очекује се и доношење смерница за функционисање истих.

У сегменту Закона који се односи на организације Срба у дијаспори и региону каже се да Скупштина образује савете дијаспоре „за разматрање питања у појединим областима од значаја за очување и јачање односа матичне државе и дијаспоре". Чланови радних тела треба да буду делегати Скупштине дијаспоре, али могу бити и експерти из различитих области које делегати Скупштине дијаспоре предложе. Број чланова сталног радног тела одређује Скупштина одлуком о образовању сталног радног тела.

Ђорђо Прстојевић, помоћник министра за економска питања дијаспоре, испред Министарства за дијаспору задужен је да логистички помогне формирање Економског савета. За Програм за дијаспору Прстојевић наводи конкретне задатке Економског савета.

"То су информисање пословне дијаспоре о могућностима економске сарадње са Србијом, стварање нормативне основе и пословног амбијента, који ће бити стимулативан за инвеститоре из дијаспоре, афирмација трансфера новчаних дознака у Србију формалним каналима", набраја Прстојевић. На предлог делегата Скупштине дијаспоре, Економски савет треба да има укупно 35 чланова, а до сада је пријављено 22 члана.

У Министарству за дијаспору кажу да је будућим члановима савета прослеђена Агенда са предложеним темама о којима ће се расправљати 21. априла. Када је реч о Савету за статусна питања централна тема је унапређење положаја припадника дијаспоре и Срба у региону (питање држављанства, путних исправа, изборног права, конвалидација возачких дозвола).

Средишња тема Савета за културну, просветну, научну, и сарадњу у области спорта је јачање научног, технолошког, културног, просветног, спортског и другог развоја земље (унапређење учења српског језика и ћириличког писма, унапређење рада постојећих кампова и школа, приступ фондовима за финансирање неговања културног идентитета у земљама пријема, промоција волонтирања у српским фирмама, српски медији у иностранству). На крају заседања Савети ће усвојити Закључке који ће бити разматрани на седници Скупштине дијаспоре која ће бити одржана у периоду од 6. до 9. јула 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво