Читај ми!

Зоран Калабић постао Теслијанац

Одлуком Теслине научне фондације из Филаделфије, аустријски витез, пословни човек и хуманитарац из Беча, Зоран Калабић одликован је Теслином златном медаљом. Како је речено на додели овог одликованај у Београду, где је Калабић из Беча дошао са пословним људима Аустрије и Немачке, "Теслина медаља се додељује за патиротске и хуманитарне активности у последњих 30 година".

Теслина научна фоднација (ТНФ) је невладина организација, коју води Никола Лончар из Филаделфије. Ради на очувању и развоју лика и дела српског генија, који је данас најпознатији и најпризнатији Србин у свету. Никола Тесла има 33 споменика и бисте у 20 држава света и 33 милиона појављивања на интернету.

"Ми верујемо да је Никола Тесла као симбол српског народа, расут по планети, јер живи у 159 држава света, ујединитељ свих Срба света. Зато смо Србе прогласили за Теслин народ и ову идеју преточили у пројекат за уједињење и оснаживање наше нације, како у отаџбинским земљама, тако и широм планете. Зоран Калабић је један од људи који управо ради лично на остварењу овакве идеје", рекао је Никола Лончар, оснивач и председник ТНФ Филаделфија.

Поред Зорана Калабића, одликовање ТНФ добило је још десетине угладних Срба и странаца, који подржавају српски народ и Николу Теслу. Међу добитницима су престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина Карађорђевић, академик Матија Бећковић, најуспешнији српски бизнисмен на свету Филип Цептер...

"Мени ја част да сам увршћен у групу људи који од срца помажу српски народ и који подржавају идеју да Теслин народ буде сложан и успешан у развоју наше нације и нашег националног идентитета, ма где били. Лично, сада као Теслијанац, имам обавезу да се још више залажем са развој имена и дела српског генија, али и Теслиног народа", рекао је награђени Зоран Калабић.

Прошлог месеца, иначе, Калабић је у Бечу званично проглашен за аутријског витеза хоспиталца и за команданта Реда војске гостољубивих Светог Лазара од Јерусалима.

"Ја сам први Србин и први православац који је проглашен за витеза овог Реда. То је уједно и признање за мој хуманитарни рад, јер већ 24 године узастопно дајем донације за чувену клинику "St. Anna Kinderspital" у борби против дечијег рака", рекао је Зоран Калабић.

Скуп је организовало удружење Europa Nostra Austria, које се бави заштитом културног наслеђа, а отворили су га проф. др Кристијан Ханус, декан Донау универзитета, владика аустријско-швајцарски Андреј, проф. др Драган Батавељић, правник са Универзитета у Крагујевцу и др Дејан Јелић, председник Аустријско-српског друштва. Проф. др Волфганг Рорбах, председник Europa Nostra Austria одржао је занимљиво предавање о траговима Словена у Аустрији, са новим доказима о вишевековном присуству наших предака на овом простору.

Ред војске гостољубивих Светог Лазара од Јерусалима један је од најстаријих редова хришћанства, основан још у 11. веку. Носио је незваничан назив Хоспиталци, јер се на почетку бавили само болницама. Витезови Светог Лазара су наставили болничко деловање у бројним европским градовима, међу којима је био и Беч од 1257. године. Ред Светог Лазара поред бриге о болеснима поново развио своје војне активности. Настале су испоставе у Швајцарској, Италији, Аустрији, Немачкој, Мађарској, Шкотској и Енглеској.

 Импресивна биографија витеза из Параћина

Први Србин витез Зоран Калабић је рођен у Параћину 1966. који је много пута помогао са даривањем амбулантних кола и ватрогасног возила.

У младости је Калабић активни боксер БК "Каблови" из Светозарева и првак Србије у велтер категорији. Студирао је економију на БУ и отишао на рад у Аустрију (1994). Бавио се туризмом („Фалкон турс"), промовисао је лепоте Србије и естрадом („Карибик").

Завршио је студије на WWEDU (MBA Immobilien management) и постао брокер и менаджер за некретнине. Радио је као директор у америчком "Ремаxу", био је власник (2005.) фирме „4М", директор је у компанији "Era imobilijen". Власник је титуле најбољег трговца некретнинама у САД (Лос Анђелос 2009, Лас Вегас 2017)), у Европи (Берлин 2011) и најбољег брокера света (Њу Орлеанс 2012).

Добитник је 14 пехара и диплома немачких, аустријских и америчких асоцијација за пословне људе. Активан у српској заједници Аустрије. Био је члан Српског културног центра. Организовао је први Бал српских привредни бал у Бечу (2014).

Калабић сарађује са културним друштвом "Просвјета", помаже организацију Светосавског бала, Светосавске академије, књижевних трибина и издавање књига о Србима у расејању.

Зоран Калабић је главни спонзор у хуманитарним акцијама српске заједнице и Амбасаде Србије. Помагао је обнову манастира Хиландар, организацију фестивала Дани српског филма, обнову школе у Параћину, сакупљање помоћи поплављенима у Шумадији. Са челницима града Бече организовао је даривање возила Хитне помоћи Србији (2017) - истичу његови пријатељи.
Ангажован је у Привредној комори Србије на развоју пословне дијаспоре, у клубовима пословних људи српског порекла у Аустрији. Залаже се са српским представницима у Бечкој парламенту за решавања статуса Срба као националне мањине у Аустрији.

Основао је (2017) ново српско удружење грађана "Привилегија" у Бечу са циљем да пружа услуге нашим људима и да запослли младе Србе у Аустрији.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво