Нови Срби у америчкој политици

"Амерички председник Доналд Трамп, републиканац, помиловао је бившег гувернера државе Илиноис, српског демократу Милорада Рода Благојевића и ослободио робије. Коначна слобода за Србина! Хвала господине председниче!" - ову поруку новинару и публицисти Марку Лопушини послао је током ноћи Милорад Раваси, главни уредник Српског радија из Чикага и пријатељ Милорада Благојевића и његове породице.

Попут Равасија, реаговали су и многи други чикашки, а и амерички Срби, задовољни што је "правда задовољена".

"Благојевић је био жртва политичких амбиција његовог колеге Барака Обаме, који му је отео председничку кандидатуру, а Милорада послао у затвор. Председник Трамп исправља ту политичку неправду и шаље поруку демократама да зна за све њихове политичке грешке", открио нам је Граимир Марковић, српски активоста из Чикага.

Милорад Благојевић је рођен у Чикагу 1956. године. Потомак је оца Радисава, капетана Југословенске краљевске војске из Великог Крчмара код Крагујевца и мајке Миле (Говедарица). Доселили су се у Чикаго 1947. Завршио је Фореман средњу школу и Техничку школу. Тренирао је кошарку и бокс у БК "Golden Gloves". Студирао је права и историју на Универзитету Тампа, Нортвестерн универзитету и Папердин школи за адвокате (1979.) Имао је адвокатску канцеларију у Чикагу. 

Члан је Демократске странке САД, посланик у Чикагу од 1996. године. Активно сарађивао са српском заједницом. Верник је Српске православне цркве и био је сарадник Конгреса српског уједињења.

Биран за члана Конгреса САД на изборима од 1997. до 2003. године. Током 1999. у време напада НАТО на српски народ био је у посети Србији и Београду. Водио је Мисију ослобађана америчких маринаца и мисионара Џеси Џексона. Обојица су посетили патријарха српског Павла и председника Слободана Милошевића.

Два дана сам провео са Благојевићем у Београду, када је доживео и бомбардовање и земљотрес. Заплакао је када је видео разрушену школу.

Благојевић је био гувернер државе Илиноис (2003 - 2009.) и кандидат демократа за председника САД 2011. године. Осуђен је за корупцију приликом политичке кампање током 2012. на 14 година робије. Робија у затвору у Колораду.

Петко Ројс из Београда сматра да је Благојевић уклоњен, не због корупције, већ због покушаја да укроти Bank of America.

"Када је ова банка, једна од најјачих банки у Америци обуставила линију кредита малој фабрици прозора и врата из Илиноиса, гувернер Благојевић је 2010. године наредио свим агенцијама Владе државе Илиноиса да зауставе пословање са Bank of America. Од тог момента почели су проблеми за гувернера Благојевић, ког је издала његова Демократска странка и послала га у притвор и на суђење", каже Ројс.

Док је Благојевић чекао суђење изашао је у јавност да говори о својој невиности. Чак се појавио у пародији на његову каријеру "Род Благојевић суперстар" и појавио се у ријалити програму "Познати шегрт", коју је у то време водио Доналд Трамп.

"Баш имате петљу. Не одустајете", рекао је будући председник Трамп бившем гувернеру Благојевићу у једној епизоди.

"Морам да се браним", одговорио је Благојевић.

"Гувернеру, доказали сте да имате борбен дух", храбрио је Доналд Трамп српског политичара Милорада Благојевићу пре него што га је елиминисао из шоу-програма.

"Баш га жалим. Покушао је, али имам лош осећај. Баш је тужно", рекао је Доналд Трамп касније у емисији.

Милорад је ожењен и има двоје деце. Његова супруга Пети је 2018. године путем медија позвала председника Доналда Трампа да интервенише, хвалећи председника Америке и повезујући истрагу против свог супруга са истрагом специјалног тужиоца Роберта Малера о наводној умешаности Русије у председничке изборе 2016. године. У августу прошле године, када му је јављено да је Благојевић одслужио две трећине казне, председник Трамп је на Твитеру написао да Бела кућа разматра Благојевићев случај.

"После осам Благојевићеве робије и осам година од његовог сусрета са Доналдом Трампом, амерички председник је помиловао бившег гувернера Илиноиса, наводећи да је та казна бившем гувернеру „смешна".

"Како ми је рекао Милорадов брат Роберт Благојевић, политичар српског порекла, наш бивши гувернер државе Илиноис и конгресмен САД ће, чим изађе из затвора у Колораду и дође кући у Чикаго, да покуша да се врати на политику сцену", рекао је Градимир Марковић, српски активиста из Чикага.

Може се лако догодити да Милорад Род Благојевић пређе у Републиканску странку председника Доналда Трампа и води кампању против демократа у овој изборној години у САД.

У САД по америчком попису живи 176.000 Срба, а незванично, по проценама српских организација има нас око пола милиона. Срби су почели интензивно да се досељавају у Америку од 1815. године. Иако смо мала етничка заједница, Срби су оставили траг у америчкој политици.

 Стевановић иде у Конгрес?

У изборној 2020. години у америчким политичким водама активно је петоро Срба: Мило Стевановић, републиканац за Конгрес, Марк Затезало, републиканац из Западне Вирџиније, Марко и Сузана Брновић, републиканци, државни тужилац и државни судија у Аризони и Милан Тица градоначелник Оак Ливе код Сакрамента.

Мило Стевановић је политичар млађе генерације. Одлучио је да се кандидује као републиканац за Конгрес САД из 36. америчког округа у Палм Спрингсу, Калифорнија. Рођен је у породици Илије и Беси Стевановић. Одрастао је у Чикагу. Са родитељима је био парохијан цркве Светог Стевана. Лета је проводио у Српском кампу Светог Саве код манастира у Либертивилу код Чикага. Као младић свирао је у српском оркестру "Младост".

"Мило Стевановић је студирао правне науке и рачуноводство на Универзитету Северни Илиноис и право на Универзитету Илиноис у Чикагу. Магистрирао је јавну управу на владином факултету Харвард. Овлашћени је јавни рачуновођа у држави Илиноис, овлашћени је ревизор и међународни адвокат са дозволом за рад у Калифорнији. Специјалиста је за економске реформе и владавину права у постконфликтним државама. Последњих двадесет година водио је реформе економског и правног система са глобалним консултантским фирмама у Источној Европи, Азији и на Блиском истоку. Био је сарадник Привредног суда у Србији" - пише у Стевановићевој званичној биографији.

Као члан Републиканске странке Мило Стевановић је током 2019. године успео да се избори за статус кандидата на изборима за Конгрес САД. Да би победио демократе у Калифорнији, потребна му је снажана подршка гласача. Тим поводом Мило Стевановић и његов изборни штаб окренули су се и Американцима српског порекла, у нади да ће га подржати. Његов мото преизборне кампање за српске гласаче је: "Само слога Србина спасава!"

"Срби у Америци углавном на изборима гласају за републиканце, јер им је њихов политика блиска. Наши исељеници подржавају добру социјалну и пореску политику, која брине о грађанима. А то по мишљену америчких Срба републиканци добро раде, за разлику од демократа, који имају лош социјални програм", тврди др Борко Ђорђевић, републиканац из Калифорније.

И Марк Затезало, политичар српског порекла и републиканац рачуна на гласове америчкох Срба, али у Западној Вирџинији. Затезало је кандидовао се за избор у Дом делегата Западне Вирџиније у Чарлстону као представник Дистрикта један. Нашао се на гласачком листићу за републиканске изборе за посланика у државном парламенту у овој држави 12. маја 2020. године.

Рођен је као Марко Затезало у српској породици у Стубенвилу, држава Охајо 1952. године. Због студија геологије преселио се у Западну Вирџинију, где је дипломирао. Магистрирао је хидрогеологију на Универзитету Мисури. Запослио се као старији хидрогеолог пројекта у компанији "Paul C. Rizzo Associates" 2009. године. Радио је за једну инжењерску консултантску фирму и постао члан управе Фондације "Clean Streams", непрофитне организације која решава проблеме чишц́ења одводње киселина из затворених рудника угља.

"Као члан републиканске странке Марк Затезало је од 2015. до 2018. године већ био посланик Дома делегата у Западној Вирџинији. Кандидује се други пут на захтев странке. Примарни избори ц́е се одржати 12. маја 2020. године у главном граду Чарлстону, а општи избори ће се одржати 3. новембра 2020. Надамо се победи", порука је подршке Републиканске странке кандидату српског порекла Марку Затезалу.

Странка га представља као вредног стручњака и узорног домаћина, који живи са супругом Мартом и две одрасле ћерке Џенифер и Даницом Затезало.

Политичар српског порекла је и Марк Брновић из државе Аризона. Тренутно обавља функцију 26. генералног тужиоца Аризоне. Члан је Републиканске странке, а изабран је у ту функцију 5. новембра 2014. године, победивши демократску кандидаткињу Фелецију Ротелини. На прошлогодишњим изборима Брновић је опет победио конкуретна из Демократске странке и остао државни тужилац у Аризони.

И његова супруга Сузан Брновић је политички кадар, јер је њу Сенат САД именовао за америчког окружног судије у округу Аризона. Имају две ћерке и живе у Финиксу.

"Рођен сам као Марко Брновић 1956. године у Детроиту. Моја мајка је емигрирала из Југославије у Сједињене Америчке Државе како би побегла од комунизма. Ми смо се као породица када сам имао две године из државе Мичиген преселили у Аризону. Дипломирао сам политичке науке на Државном универзитету у Аризони и права на Универзитету сан Дијего", написао је Брновић у својој биографији за јавност.

Члан је Српске православне цркве и братства Sigma Pi. Био је у Националној гарди Америке. Највећи део свог професионалног живота провео је радећи као тужилац на локалном, државном и савезном нивоу. Марк Брновић је радио у Јединици за злочинце и понављаче и процесуирао је бројне тешке и значајне случајеве у периоду од 1992. до 1998. године.

Његова каријера је богата, јер је Брновић прво био судија Вишег суда округа Марицопа, адвокат заповедника судске службе у Националној стражи америчке војске, директор за уставну владу Института Голдватер и директор одела за игре у Аризони, агенције за провођење закона. која истражује илегалне коцкарске активности, као и рад с племенским регулаторима како би се осигурао интегритет племенског играња. Познат је у САД по враћању поверења јавности у канцеларију „Arizona Top Cop" и по томе што је за администрацију окупљао неке од најталентованијих државних службеника у држави.

Залагао се на Врховном суду САД за одбрану принципа „једна особа, један глас" у одбрани смртне казне, и покренуо је националне напоре у области јавног образовања за борбу против трговине људима.

Године 2017. Марк Брновић је због својих активности у Конференцији адвоката западних држава САД, због кампање "Заштита америчких стараца", коју је водио, био проглашен за "Човека године у примени јавне безбедности". Како има јавну и политичку подршку државни тужилац Марк Брновић, а и његова супруга Сузан Брновић, државни судија, имају углед у САД, поверење јавности и гласача и верују да ће опет бити реизабрани на ове важне политичке функције.

 Најмлађи амерички градоначелник 

"Најмлађи градоначелник у САД је Србин. Зове се Александар Тица, има 25 година и градоначелник је града Live Oak код Скарамента.

Ови истину о судбини америчких политичара српског порекла открио је репортер Драган Ракоњац из Лос Анђелоса и претворио је у телевизијску причу.

"Животна прича овог Србина је дивна и спада у оне невероватне биографије успешних људи, какве се врло ретко чују. Александар је син Милана Тице, који је емигрирао из Југославије и оженио се са Бети, девојком која је емигрирала из Мексика. Породица се сместила у Ливе Оаку. Узгаја воће, српске шљиве и орахе и води аутентични мескички ресторан "Бетис"", открива нам Драган Ракоњац.

Млади Александар је радио на породичном имању, узгајао воће, али се и школовао. Завршио је средњу школу, Бјут колеџ и Државни универзитет Чико. Из свог искуства, када се кандидовао за градоначелника овог малог града Александар Тица је говорио гласачима:

"Будите упорни. Знајте да имате моју подршку. Образујте се. Имајте храбрости да направите одлучујићи корак у животу. Шта он највише цени у Live Oak? То су људи, ми, ми", говорио је млаади Тица.

Имао је 25 година када је постао градоначелник. Сада му истиче мандат и Александар Тица излази на изборе:

"Желим још један мандат градоначелника Live Oak", упоран је најмлађи амерички градоначелник Александар Тица.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи